Поширана пъстърва с портокалов сос и салата от пресни зеленчуци

Дата: 25.04.2011
Източник: Бон Апети
Поширана пъстърва с портокалов сос и салата от пресни зеленчуци
 
Необходими продукти:
2 пъстърви (700–800 г)
4 стръка див лук
сол и черен пипер на вкус
за бульона:
главите и костите от рибите
1/2 връзка пресен девесил
1/2 връзка пресен магданоз
1/4 глава резене (фенел)
1 морков
1/4 стебло селари
1 глава лук
4 скилидки чесън
морска сол на вкус
за салатата:
2 репички
10 листа леворда (див чесън)
10 листа спанак
перата от 2 стръка пресен лук
6 стръка магданоз
сол, зехтин и балсамов оцет на вкус
за соса:
2 портокала
1 стрък девесил
1 щипка куркума
2 с. л. от рибния бульон
2 жълтъка
сол и черен пипер на вкус
 

Начин на приготвяне:
1
Поширана пъстърва с портокалов сос и салата от пресни зеленчуциПъстървите се филетират и получените филета се оставят в хладилника за 20 минути, за да се стегне месото. След това дребните костици се отстраняват с помощта на подходяща пинсета. Филетата се овкусяват със сол и черен пипер и всяко се навива на руло. Връзват се с перо див лук и се връщат в хладилника, докато стане готов бульонът.
2
Поширана пъстърва с портокалов сос и салата от пресни зеленчуци 2Главите и костите от рибите се слагат в тензух, който се завързва стегнато. Поставя се в тенджера, в която са сипани 2 л вода. Морковът се обелва и заедно с останалите зеленчуци се слага в съда (лукът и чесънът не се белят). Когато бульонът кипне, тенджерата се сваля от огъня. Рибните рула се пускат в горещата течност и се оставят да се пошират за 12 минути. След това се изваждат внимателно и се подреждат в чинии.
3
Поширана пъстърва с портокалов сос и салата от пресни зеленчуци 3Бульонът се връща на котлона и се оставя да ври на умерен огън за 2 часа. По време на готвенето може да се добавя по малко вода. Накрая се посолява и се отстранява от огъня. Прецежда се, оставя се да се охлади, разпределя се във форми за лед и се прибира във фризер. Кубчетата замразен бульон могат да се използват до няколко месеца за овкусяване на супи и ястия. Бульонът може и да не се замразява, а към него да се добави изчистеното месо от главата и гръбнака на рибата и да се консумира веднага като рибена супа.
4
Поширана пъстърва с портокалов сос и салата от пресни зеленчуци 4
Спанакът, левордата и лукът за салатата се накъсват наедро и се поставят в купа. Магданозът се наситнява, а репичките се нарязват на колелца. Добавят се в купата и салатата се овкусява със сол, зехтин и балсамов оцет. След като се разбърка добре, се разпределя около рибните рула.

 


5
Поширана пъстърва с портокалов сос и салата от пресни зеленчуци 5
Портокалите са изцеждат и сокът се слага в тенджера на котлона. Прибават се девесилът – нарязан наситно, куркумата, рибният бульон за соса и се овкусява със сол и черен пипер. След като сокът се редуцира наполовина, съдът се сваля от огъня и се добавят жълтъците при непрекъснато бъркане. Всяко руло се залива с 2 с. л. от портокаловия сос.


6
Поширана пъстърва с портокалов сос и салата от пресни зеленчуци 5
*Поширане – термична обработка на някои продукти (яйца, риба, круши и др.) във вода, без варене. Процесът се извършва при температура 62,5 градуса. Ако нямате термометър, можете да дръпнете тенджерата от котлона след завиране и да потопите продукта, който ще поширате. Оставяте го в течността за 12 минути.


 


 


Съвети:


1. Прясното филе от риба може да познаете по това, че е стегнато и има наситен цвят.


2. Когато замразявате филета, ги слагайте едно към друго с кожата, за да не се разпадне месото при размразяване.


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


131 ДУШИ ОНЛАЙН
Jah Nikolov коментира рецептата Баклава с орехи
Jah Nikolov коментира рецептата Шаран на фурна
Bistra Nikolova се регистрира в сайта.
Radka Chervenkova се регистрира в сайта.
Amada коментира рецептата Супа от тиква и моркови
Anny Grigorova коментира рецептата Тракийски сарми
Anny Grigorova се регистрира в сайта.
Amada коментира рецептата Сладки с тиква и стафиди
Елена Миланова коментира рецептата Домашен бекон
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта