Постни зелеви сарми с картофи

Кулинарната идея за „пълнени” листа е открита още от византийците в епохата на Античността. Така и до днес можем да се насладим на безброй варианти на сарми с месни и безмесни плънки
Източник: Бон Апети
Дата: 11.03.2020

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
16 големи зелеви листа
5 големи картофа
2 големи моркова
2 стръка праз
3 скилидки чесън
200 г печени червени чушки
150 г замразена царевица
1 връзка копър
1/2 ч. л. индийско орехче
1 ч. л. кимион
80 мл зехтин
сол и черен пипер на вкус

за доматения сос:
500 г доматено пюре
2 ч. ч. зеленчуков бульон
1 с. л. захар
30 мл зехтин
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Постни зелеви сарми с картофи

Зелевите листа се бланшират в кипяща подсолена вода за около 5 минути, след това се шокират в ледена и се отцеждат.

 


2
Постни зелеви сарми с картофи 2

Картофите се обелват и се нарязват на кубчета. Варят се до полуготовност, не трябва да се разкашват. Отцеждат се.

 


3
Постни зелеви сарми с картофи 3

В 40 мл от зехтина се запържват нарязаните наситно праз, настърганите моркови,  и наситненият чесън, докато омекнат.

 


4
Постни зелеви сарми с картофи 4

След това се прибавят печените червени чушки, нарязани на ивички, и царевицата. Подправя се със сол, черен пипер, нарязания наситно копър, кимиона и настърганото индийско орехче.

 

 


5
Постни зелеви сарми с картофи 5

Тази зеленчукова смес се изсипва в купата при кубчетата картофи, налива се останалия зехтин (40 мл).

 


6
Постни зелеви сарми с картофи 6

От плънката и листата се завиват сарми. Слагат се в тава.

 


7
Постни зелеви сарми с картофи 7

Бульонът се смесва в купа със захарта, сол и черен пипер. Наливат се доматеното пюре и зехтинът.

 

 


8
Постни зелеви сарми с картофи 8

Сармите се заливат със соса и се пекат в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор, за 40 минути.

 


9
Постни зелеви сарми с картофи 9

Поднасят се топли, като могат да се украсят със стръкчета копър.

 



Съвет: От тези продукти излизат 16 сарми, предвидени са по 2 в порция.

 


Подобни рецепти:
Коментари (9)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


136 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: