Постно ризото с лук и гъби

Източник: Бон Апети
Дата: 05.04.2023

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
300 г ориз „Арборио“
3 глави лук
250 г печурки
10 г сушени манатарки
1 л зеленчуков бульон
2 с. л. балсамов оцет
2 скилидки чесън
1 сушена люта чушка
50 мл зехтин
150 мл бяло вино
1 стрък розмарин
сол и пипер меланж на вкус



Начин на приготвяне:
1
Постно ризото с лук и гъби
Лукът се нарязва на полумесеци и се запържва в 20 мл зехтин с малко сол, докато стане карамелен.
2
Постно ризото с лук и гъби 2
Налива се балсамовият оцет, разбърква се и се дърпа от огъня.
3
Постно ризото с лук и гъби 3
Печурките се обелват, режат се натънко и се пържат в 10 мл зехтин, до златисто.
4
Постно ризото с лук и гъби 4
В останалия зехтин за кратко се запържват нарязаните наситно скилидки чесън и наситнената люта чушка.
5
Постно ризото с лук и гъби 5
Добавя се оризът, разбърква се, и щом леко се запържи, се налива виното. След като се абсорбира, малко по малко и при непрестанно бъркане, се налива бульонът – докато оризът стане почти готов.
6
Постно ризото с лук и гъби 6
Манатарките се накисват в топла вода и след като омекнат, се отцеждат и се добавят към ризотото. Налива се и малко от водата, в която са киснали.
7
Постно ризото с лук и гъби 7
Към ориза се сипват карамеленият лук и печурките, съдът се дърпа от котлона, ястието се овкусява със сол и пипер меланж и се разбърква.
8
Постно ризото с лук и гъби 8
Ризотото се поднася поръсено с наситнен розмарин.

Подобни рецепти:
Коментари (7)
7.
Изпрати
лично съобщение

20.09.2020
Ароматно и много вкусно
6.
Изпрати
лично съобщение

24.12.2019
Вкусно
5.
Изпрати
лично съобщение

16.03.2016
За първи път го готвя, нямах балсамов оцет, но пак стана вкусно. На детето много му хареса...
4.
Изпрати
лично съобщение

04.01.2016
Правя го за втори път много бързо става и е много вкусно.
3.
Изпрати
лично съобщение

21.12.2015
Уникално вкусно!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


229 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: