Празнична бисквитена торта

Бисквитена торта с италиански привкус
Източник: Бон Апети
Дата: 27.06.2011
Празнична бисквитена торта
 
Необходими продукти:
250 г бисквити “Кантучини”
175 г бисквити “Амарети”
500 г сирене “Маскарпоне”
250 г сирене “Рикота”
200 г захар
200 г натурален шоколад
200 мл прясно мляко
80 г краве масло

за сос “Сабайон”:
2 жълтъка
75 г пудра захар
150 мл амарето
сокът и кората от един лимон


Начин на приготвяне:
1
Празнична бисквитена торта

Двата вида сирене се разбиват заедно със захарта, до получаване на хомогенна смес.


2
Празнична бисквитена торта 2

Млякото се загрява в касерола и в него се разтопява шоколадът. Добавя се маслото и се разбърква до получаването на еднородна смес. Съдът се дърпа от котлона и се оставя шоколадовият крем да изстине за кратко.


3
Празнична бисквитена торта 3

Бисквитите “Кантучини” се слагат в найлонов плик и се натрошават на едри парчета с помощта на дървен чук.

 


4
Празнична бисквитена торта 4

На дъното на тава, една до друга, се подреждат бисквитите “Амарети”.


5
Празнична бисквитена торта 5

Върху тях се разстила половината от белия крем, така че да не остава въздух.


6
Празнична бисквитена торта 6

Залива се с част от шоколада и отгоре се поръсват канточините.


7
Празнична бисквитена торта 7

Намазва се с останалата част от белия крем и се завършва с шоколад. Тортата се оставя да стегне в хладилник минимум за 1 час.


8
Празнична бисквитена торта 8

Жълтъците се разбиват на водна баня зедно със захарта, докато се получи пухкава смес.


9
Празнична бисквитена торта 9

Постепенно се добавя амаретото, като не спира да се разбива. Слагат се и сокът и кората от лимона. Разбърква се, съдът се дърпа от огъня и се оставя сосът да се охлади.


10
Празнична бисквитена торта 10

В подходящи чиния се сипва малко от соса и отгоре се слага парче торта.

 


 


Съвети:

Ако при разтварянето на шоколада в млякото сместа стане рядка, можете да добавите още шоколад.

Може да се използва течен вместо натурален шоколад, като количеството му трябва да е 400 г. Той не се разтопява с мляко.

Най-дребните парчета от бисквити “Канточини” могат да се запазят и с тях да се поръси тортата отгоре.


 


Подобни рецепти:
Коментари (3)
3.
Изпрати
лично съобщение

10.04.2015
Уникална торта! Лесна и бърза! Правя я дори без соса.....Винаги се харесва от гостите!
2.
Изпрати
лично съобщение

20.11.2014
Много вкусна стана! Благодаря!
1.
Изпрати
лично съобщение

24.09.2014
Поредната наслада за очите и небцето! Страхотна комбинация от вкусове. Благодаря, че споделихте тази вкусна идея с нас!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: