Празнична пита

Дата: 06.12.2005
Източник: Бон Апети
Празнична пита
 
Необходими продукти:
1 кг брашно
1 ч. л. сусам
1 ч. л. маково семе
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар
1 пакетче прясна мая
3 яйца
400 мл хладка вода
120-140 г разтопено масло
1 жълтък
 

Начин на приготвяне:
1
Празнична питаМаята се поставя в купа, залива се с част от водата, поръсва се със захар и се налива останалата вода. Оставя се да шупне за 10 минути.
2
Празнична пита 2В брашното се оформя кладенче, счупват се яйцата и се разбиват. След това се наливат 60-70 г от маслото, разбърква се и се посолява. Бъркането продължава, като се налива шупналата мая. Върху набрашнен плот се омесва меко тесто. Поставя се в купа, покрива се с кърпа и се оставя да втаса за 30 минути.
3
Празнична пита 3Втасалото тесто се премесва 2-3 пъти и се разделя на 16 топки. Всяка се разточва върху набрашнен плот, така че да се получат тънки дискове с диаметър 1 педя. Намазват се с останалото разтопено масло.
4
Празнична пита 4Всеки диск се оформя като възел. Нареждат се в намазнена тава, покриват се и се оставят да втасат за 20 минути. След това се намазват с разбит жълтък.
5
Празнична пита 5Питата се пече около 20-25 минути в предварително загрята на 200-220 градуса фурна, като 5 минути преди да се извади, се поръсва с маково семе и сусам.

Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

02.09.2016
Станастрахотна
1.
Изпрати
лично съобщение

01.01.1970
Пробвах я много е хубава :)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Verdjity Ivelinova коментира рецептата Мусака
Диляна Борисова се регистрира в сайта.
melly коментира рецептата Индийска грис халва с ябълки
Елена Стоянова се регистрира в сайта.
Радина Великова се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта