Прекмурска гибаница

Традиционен десерт в Словения
Източник: Бон Апети
Дата: 02.12.2011
Прекмурска гибаница
 
Необходими продукти:
500 г кори за баница
50 г краве масло за намазване

за плънката със сирене:
250 г прясно сирене
3 жълтъка
200 г захар
25 г стафиди
2 белтъка
кората от 1/2 лимон
1 ванилия

за плънката с мак:
100 мл прясно мляко
50 г захар
1 белтък
150 г маково семе
25 г стафиди
2 с. л. ром
кората от 1/2 лимон
1 ванилия

за плънката с ябълки:
300 г ябълки
50 г пудра захар
10 г канела

за плънката с орехи:
150 г орехи
10 г канела

за заливане:
200 мл животинска сметана
50 г краве масло


Начин на приготвяне:
1
Прекмурска гибаница

Сиренето се разбива с жълтъците, 100 г от захарта, ванилията и настърганата лимонова кора.


2
Прекмурска гибаница 2

Белтъците се разбиват на сняг с останалата захар и се прибавят към сместа със сиренето, заедно със стафидите.


3
Прекмурска гибаница 3

Млякото за маковата плънка се загрява и се смесва в купа с рома, настърганата лимонова кора, ванилията и стафидите.


4
Прекмурска гибаница 4

Захарта се разбива с белтъка и към тях се слага маковото семе. Тази смес се слага при млечната и се разбърква.


5
Прекмурска гибаница 5

Ябълките се обелват, нарязват се на кубчета и се поръсват с пудрата захар и канелата.


6
Прекмурска гибаница 6

Оставят се да престоят 20 минути и се отцеждат от сока, който са пуснали.


7
Прекмурска гибаница 7

Орехите се натрошават и се смесват с канелата. Маслото за заливката се разтопява на слаб огън заедно със сметаната.


8
Прекмурска гибаница 8

Корите се изрязват според формата на съда, в който ще се пекат. Три от тях се намазват с част от разтопеното масло и се поставят на дъното на намазанената форма.


9
Прекмурска гибаница 9

Отгоре се разпределя ореховата плънка. Върху нея се слагат нови 3 намазнени кори.


10
Прекмурска гибаница 10

Разпределята се плънката със сиренето и се покрива с нови 3 кори.


11
Прекмурска гибаница 11

По същия начин се процедира с плънката с ябълки.


12
Прекмурска гибаница 12

Завършва се с плънката с мак и се покрива с кори. Отгоре се залива със сместа от сметана и масло. Пече се в загрята на 180 градуса фурна около 40 минути.


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


202 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: