Пролетна мандраджийска лазаня

С неповторим вкус на български кашкавал, овче и топено сирене, задушени печурки и бланширан спанак
Източник: Бон Апети
Дата: 10.04.2006

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1 пакет пресни кори за лазаня (500 г)
150 г кашкавал "Балкански"
500 г спанак
250 г печурки
200 г топено сирене
100 г пушен кашкавал
100 г овче сирене
2 стръка пресен лук
1 стрък чесън
2-3 с. л. зехтин
1 ч. л. масло
700 мл прясно мляко
40 г масло
1 с. л. брашно
1 ч. л. доматено пюре
1 ч. л. сол
1 щипка смлян черен пипер
1 щипка индийско орехче



Начин на приготвяне:
1
Пролетна мандраджийска лазаня
Лукът и чесънът се нарязват наситно и се запържват за 30 секунди в предварително загретите зехтин и масло. След това температурата на котлона се увеличава и се добавят нарязаните на филийки печурки. След като се запържат, се задушават под капак.
2
Пролетна мандраджийска лазаня 2
Спанакът се бланшира за 1 минута в кипнала подсолена вода, след което се охлажда в леденостудена вода. Отцежда се добре и се нарязва наситно.
3
Пролетна мандраджийска лазаня 3
Маслото за белия сос се загрява, сипва се брашното и щом покафенее, се оттегля от котлона. Налива се прясното мляко, разбърква се и се връща на котлона. Кипва се и се вари 1 минута, като се разбърква. Подправя се със сол, индийско орехче и черен пипер.
4
Пролетна мандраджийска лазаня 4
В тенджера се кипва вода, налива се малко олио и се посолява. Вътре се слагат няколко кори лазаня, варят се около 1 минута, изваждат се и се слагат следващите няколко кори.
5
Пролетна мандраджийска лазаня 5
В правоъгълна тава се налива част от соса, колкото да покрие дъното. Отгоре се нареждат кори лазаня, върху тях се разпределя половината от наситнения спанак, отгоре се поставят задушените печурки и всичко се поръсва с настъргано овче сирене.
6
Пролетна мандраджийска лазаня 6
Плънката се покрива с ред бланширани кори лазаня. Върху тях се разпределя останалият наситнен спанак, нареждат се нарязаното на колелца топено сирене и филийките пушен кашкавал.
7
Пролетна мандраджийска лазаня 7
Плънката се полива с 1 черпак от соса, като корите около стените на тавата трябва да се залеят добре. Отгоре се нарежда трети пласт бланширани кори. Останалият бял сос се смесва с доматеното пюре и с него се залива лазанята.
8
Пролетна мандраджийска лазаня 8
Тавата се покрива с алуминиево фолио и ястието се пече около 25 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. След това се изважда, фолиото се отстранява и лазанята се поръсва с настъргания кашкавал "Балкански". Връща се във фурната, за да се запече.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


256 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: