Пролетна оризова салата

Тя е като добре опакован, изненадващо апетитен подарък. Остава да дръпнете лучената панделка и да се насладите на вкуса
Източник: Бон Апети
Дата: 19.04.2013

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1 ч. ч. бланширан ориз
4 малки тиквички
1 връзка леворда (див чесън)
1 връзка пресен лук
1 връзка лапад
10 г пресен джинджифил
2 червени люти малки чушки
6 с. л. зехтин „Екстра върджин“
2 с. л. зехтин „Помаче“
кората и сокът от 1 лимон
2 с. л. сусам
1/2 връзка магданоз
1 ч. л. сумак
сол и черен пипер на вкус



Начин на приготвяне:
1
Пролетна оризова салата

Оризът се сварява в голямо количество вода, след това се отцежда и се залива със студена вода.

 


2
Пролетна оризова салата 2

Левордата и лападът се измиват и се подсушават. От лападът се отстранява дебелата жилка. Слага се в цедка върху купа, залива се с вряща вода, за да омекне, след това цедката се слага в друга купа със студена вода, за да се спре процесът на готвене и да се запази зеленият му цвят. Левордата се нарязва наедро.

 


3
Пролетна оризова салата 3

Тиквичките се нарязват косо на кръгчета и се пържат в сгорещения зехтин „Помаче“, от двете страни.

 


4
Пролетна оризова салата 4

Лукът се почиства и се нарязва наедро. Слага се в голяма купа и към него се настъргва джинджифилът.  Добавят се отцеденият лапад, левордата и оризът. Полива се със зехтина „Екстра върджин“, ароматизира се с настърганата кора от лимона и сока му, подправя се с накълцаният магданоз, сол, черен пипер и сумака. Слагат се наситнените чушки.

 


5
Пролетна оризова салата 5

Сусамът се запича на сух тиган и се сипва в купата. Всичко се разбърква добре.

 


6
Пролетна оризова салата 6

Салатата се оформя в квадратен ринг, като по стените му се слагат тиквички. Рингът се маха, салатата се връзва с листо пресен лук, потопен във вряла вода, за да омекне.


 


Съвет: Може да я сервирате върху канапе от тиквички, без да ползвате ринг.


Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
Стана много красива и вкусна!Идеална е за пролетта.Само че изплозвах коприва :)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


127 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: