Провансалски хляб (фугас)

С аромат на маслини, сушени домати и каперси
Източник: Бон Апети
Дата: 08.04.2023

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
550 г брашно
21 г прясна мая (1/2 кубче)
1 с. л. зехтин „Екстра върджин“ (+ за намазване)
1/2 ч. л. сол
2 ч. л. провансалска подправка
150 г стафидни маслини
100 г сушени домати
1 ч. л. каперси
1 щипка захар
грис от твърда пшеница (семолина) за поръсване



Начин на приготвяне:
1
Провансалски хляб (фугас)
Маята се залива с 50 мл топла вода. Прибавят се захарта и малко брашно и се оставя да шупне.
2
Провансалски хляб (фугас) 2
Останалото брашно се смесва със солта и провансалската подправка.
3
Провансалски хляб (фугас) 3
Наливат се шупналата мая и около 200 мл топла вода.
4
Провансалски хляб (фугас) 4
Прибавят се накълцаните сушени домати, каперсите, почистените от костилките маслини и зехтина.
5
Провансалски хляб (фугас) 5
Замесва се меко тесто, което се оставя да втаса в купа, покрита с прозрачно фолио.
6
Провансалски хляб (фугас) 6
Тестото се разделя на две части, които се оформят като листа върху поръсен с грис плот.
7
Провансалски хляб (фугас) 7
В средата се прави разрез с нож по дължина, без да се стига до краищата.
8
Провансалски хляб (фугас) 8
След това разрезът леко се разделя с пръсти.
9
Провансалски хляб (фугас) 9
От двете страни се правят малки разрези с нож.
10
Провансалски хляб (фугас) 10
Краищата се разрязват с ножица на няколко места и хлябовете се оставят да втасат около 30–40 минути в тави, върху пергаментова хартия.
11
Провансалски хляб (фугас) 11
След това се намазват със зехтин и се пекат около 15 минути в загрята на 220 градуса фурна, с вентилатор.
Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

22.08.2017
Чудесно ароматно, пухкаво и вкусно хлебче :)
1.
Изпрати
лично съобщение

25.08.2015
Фугасът стана уникално вкусен! Определено ще го повторя.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


199 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: