Провансалски сладки

Дата: 09.11.2012
Източник: Бон Апети

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
300 г сурови белени бадеми
200 г пудра захар
200 г сушен захаросан пъпеш
60 мл амарето
60 мл вода
за захаросаните цитруси:
3 портокала
3 лимона
100 г захар
100 мл вода
пудра захар за разточване
за глазурата:
150 г пудра захар
1 белтък
1–2 с. л. портокалов сок

Начин на приготвяне:
1
Провансалски сладки
Бадемите се смилат фино, без да стават на паста и се смесват с пудрата захар. Слагат се в тава върху хартия за печене и се сушат в загрята на 120 градуса фурна, без вентилатор, за около 30 минути като се разбъркат веднъж. Това е с цел да се изпари влагата от ядките и захарта.


2
Провансалски сладки  2
Пъпешът се нарязва на кубчета, кипва се в смес от водата и амаретото и се оставя на слаб огън, докато течността се изпари. След това се охлажда.


3
Провансалски сладки  3
Цитрусите се измиват много добре, след което корите им се обелват с фина белачка (а портокалите се запазват за сок). Ако има останала бяла част, се изрязва, защото тя горчи.


4
Провансалски сладки  4
Корите се бланшират в кипяща вода за 30 секунди, след това се шокират в ледено студена. Горещата вода се изхвърля и на нейно място се слага нова. Бланшира се още 2 пъти. По този начин се премахва част от горчивия вкус на цитрусите.


5
Провансалски сладки  5
Водата (за захаросването на цитрусите) и захарта се кипват и щом захарта се разтвори напълно, към сместа се слагат бланшираните кори. Варят се, докато течността се изпари. След това се охлаждат.

 


6
Провансалски сладки  6
Корите и пъпешът се смилат в блендер, докато станат на паста. Прибавя се и малко (2-3 с. л.) прясно изстискан сок от обелените портокали, отново се блендира, докато се получи гладка смес.


7
Провансалски сладки  7
Тогава се слагат и охладените захар с бадемите, отново се разбива, докато стане  гладко тесто. Покрива се с фолио за свежо съхранение и се оставя в хладилник за 30 минути.


8
Провансалски сладки  8
След това се разточва върху плот, поръсен с пудра захар и с помощта на ринг се изрязват сладки с бадемообразна форма. (С ринга върху тестото се изрязват кръгчета, които се застъпват, така се получава бадемообразната форма. Остатъкът от тестото се разточва наново и от него по същия начин се режат сладки).

 


9
Провансалски сладки  9
Белтъкът за глазурата се разбива леко (не трябва да има мехурчета в сместа) и се смесва с пресятата пудра захар и портокаловия сок.


10
Провансалски сладки  10
Глазурата се намазва с четка върху сладките и се оставя да изсъхне и да се втвърди за около 30 минути. След това отново се намазват. И отново се оставят да изсъхнат.

 


11
Провансалски сладки  11
После се подреждат в чиния и се поднасят.

 



Съвети:  Десертът се прави със сурови белени бадеми, с печени не става, тъй като те са сухи и нямат необходимата мазнина.


Също така, се внимава при смилането, защото ако се смелят прекалено наситно, избива мазнината, а това не трябва да се случва.


От тези продукти излизат 60 сладки, предвидени са по 3 в порция.

 


Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

01.01.1970
имам един въпрос: може ли да се направят с бадемово обезмаслено брашно на балчо и как се процедира като се смеси с пудрата захар?
1.
Изпрати
лично съобщение

01.01.1970
заслужават си цял ден в кухнята!страшно вкусни станаха!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


450 ДУШИ ОНЛАЙН
Анна коментира рецептата Канелони с пиле и броколи
Г-жа Мавродиева се регистрира в сайта.
Silvia Stoynova се регистрира в сайта.
Valentina Moneva се регистрира в сайта.
Bedriya Arif се регистрира в сайта.
Стела Костадинова се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта