Ръжен хляб

Дата: 17.02.2016
Източник: Бон Апети

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за предварителното тесто:
200 г брашно
50 г ръжено брашно
1 пакетче суха мая
2 с. л. мед
за основното тесто:
180 г бяло брашно (+ за поръсване)
300 г ръжено брашно
2 с. л. ким
2 с. л. зехтин
1 1/2 ч. л. сол
1 белтък
грис от твърда пшеница (семолина) за поръсване
 

Начин на приготвяне:
1
Ръжен хлябЗа предварителното тесто в купа се смесват двата вида брашно, 500 мл топла вода, маята и медът. Разбърква се добре, покрива се с прозрачно фолио и се оставя да втаса за около 2 часа.
2
Ръжен хляб 2Към него се добавят бялото и ръженото брашно за основното тесто, кимът, зехтинът и солта, и се меси продължително време. Трябва да се получи меко, лепкаво тесто. Ако е нужно, докато се меси, се поръсва с брашно. Покрива се с фолио и се оставя да втаса за около 3 часа.
3
Ръжен хляб 3Тестото се разделя на две части. Върху плот, поръсен с грис от твърда пшеница се оформят 2 хляба. Слагат се в тава и се оставят да втасат за около час.
4
Ръжен хляб 4След това се намазват с разбития белтък, а по повърхността им се правят недълбоки прорези.
5
Ръжен хляб 5Фурната се загрява на 220 градуса с вентилатор, а за да се образува пара, на дъното се поставя тава с вода и камъни.
6
Ръжен хляб 6Хлябът се пече 10 минути, докато стане с кафява коричка, след това температурата се намалява на 180 градуса с вентилатор и се допича за още около 30 минути.
7
Ръжен хляб 7Охлажда се.
Подобни рецепти:
Коментари (4)
4.
Изпрати
лично съобщение

02.03.2016
За пръв път направих ръжен хляб и беше много успешно , благодарение на вас . Хубаво е че ви има
3.
Изпрати
лично съобщение

18.02.2016
да
2.
Изпрати
лично съобщение

18.02.2016
да
1.
Изпрати
лично съобщение

18.02.2016
да
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Liliana Koseva се регистрира в сайта.
Radka Mecheva се регистрира в сайта.
Iff коментира рецептата Пиле с гъби и сметана
Анна коментира рецептата Канелони с пиле и броколи
Г-жа Мавродиева се регистрира в сайта.
Silvia Stoynova се регистрира в сайта.
Valentina Moneva се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта