Ръжени багети

Тя е с идеални размери, съблазнителна външност и мека отвътре. Тя е перфектната спътница на всяко ястие и грижовна към талията ви
Източник: Бон Апети
Дата: 25.02.2013
Ръжени багети
 
Необходими продукти:
300 г ръжено брашно
240 г бяло брашно
7 г суха мая (1 пакетче)
1 1/2 ч. ч. топла вода (на 75 градуса)
12 г морска сол



Начин на приготвяне:
1
Ръжени багети

Маята се разтваря в 1/2 ч. ч. от топлата вода и се оставя да шупне. В купа се смесват ръженото, бялото брашно и солта. Към тях се прибавя и шупналата мая и се налива останалата топла вода.

 

 


2
Ръжени багети 2

Замесва се меко тесто, като ако е необходимо се долива още вода. Прехвърля се в чиста купа и се оставя да втаса за 90 минути, покрито с фолио.

 


3
Ръжени багети 3

Втасалото тесто се разделя на четири равни части и от тях се оформят багети (дебел фитил, който се изтънява, за да стане като лист и после външните краища се прегъват навътре леко, след това се завива като руло).

 


4
Ръжени багети 4

Поставят се върху набрашнена памучна кърпа, която се прегъва така, че да не се докосват багетите. Оставят се да втасат още 30 минути.

 

 


5
Ръжени багети 5

След това втасалите багети се прехвърлят във форма за печене на багети (с улейчета и дупки, от които да излиза парата), правят се три коси прореза върху всяка от тях и се оставят да починат за 15 минути.

 


6
Ръжени багети 6

Фурната се загрява на 240 с вентилатор, в тава се слагат камъни и 1 л гореща вода. Тавата се поставят във фурната, хлябът също, като с пръскалка (пулверизатор) се мокрят камъните, така че да се образува пара. Бързо се затваря вратата и хлябът се пече за около 15 минути или докато във вътрешността си не достигне температура от 98 градуса.



Пояснение: От тези продукти излизат 4 багети.

 


Подобни рецепти:
Коментари (5)
5.
Изпрати
лично съобщение

04.11.2016
Да, г-жа Георгиева, водата трябва да е доста топла, като в случая градусите са ориентировъчни. Температурата на водата може да е и около 50 градуса, за да няма излишен риск от изгаряне.
4.
Изпрати
лично съобщение

27.10.2016
Аз опитах рецептата само с лимецово брашно и ми се получиха багетите. Благодаря Ви за рецептата!
3.
Изпрати
лично съобщение

27.10.2016
Топлата вода колко градуса трябва да бъде? 75 градуса по целзий е почти вряла.
2.
Изпрати
лично съобщение

10.04.2015
:)
1.
Изпрати
лично съобщение

16.10.2013
Не ми се надигнаха и съответно станаха ужасно твърди.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


156 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: