Риба в сол с песто от рукола и печени зеленчуци

Лаврак със зеленчукова гарнитура и ароматно песто
Източник: Бон Апети
Дата: 27.05.2011
Риба в сол с песто от рукола и печени зеленчуци
 
Необходими продукти:
2 лаврака (около 600–700 г)
1 кг морска сол
кората от 1 лимон
1 стрък розмарин

за зеленчуците:
1 тиквичка
1 глава червен лук
1 оранжева чушка
1 червена чушка
50 г гъби
1 морков
1 патладжан
50 мл зехтин
10 мл балсамов оцет
1 стрък розмарин
1 стрък босилек
1 скилидка чесън
сол и сух риган на вкус

за пестото от рукула:
200 г рукола
1 скилидка чесън
сокът от 1/2 лимон
100 мл зехтин
40 г печени бадеми
сол и черен пипер на вкус



Начин на приготвяне:
1
Риба в сол с песто от рукола и печени зеленчуци

Рибата се почиства от вътрешностите и хрилете. В тавата, в която ще се пече, се изсипва половината от морската сол и върху нея се слага рибата. Върху нея се подреждат парчета лимонова кора и розмаринът и се покрива с останалата част от солта. Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса за 15–20 минути.

2
Риба в сол с песто от рукола и печени зеленчуци 2

Зеленчуците се измиват, почистват се, режат се на парчета по желание и се пекат на грил тиган.


3
Риба в сол с песто от рукола и печени зеленчуци 3

Зехтинът, балсамовият оцет, розмаринът, босилекът и счуканата скилидка чесън се смесват, подправят се със сол и сух риган и се разбърква добре. С получения дресинг се заливат изпечените зеленчуци.


4
Риба в сол с песто от рукола и печени зеленчуци 4

Пестото от рукола се приготвя, като в купа се смесват всички съставки, добавя се малко вода и се пасира.

5
Риба в сол с песто от рукола и печени зеленчуци 5

Изпечената риба се вади от фурната, почиства се от солта, отстранява се кожата и се реже на филета.


6
Риба в сол с песто от рукола и печени зеленчуци 6

Рибата се поднася с гарнитура от печените зеленчуци и пестото от рукола.

Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

09.11.2015
Фантастична стана рибата, макар че използвах друга гарнитура :)
1.
Изпрати
лично съобщение

29.09.2015
Невероятно вкусна и здравословна рецепта! С пъстърва също става чудесно. ;)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: