Рибена чорба

Дата: 17.12.2012
Източник: martineti
ТИТЛА: Чирак
Рибена чорба
 
Необходими продукти:
400-500 г различни видове риба сом, бяла, шаран, щука
2 картофа
2 моркова
1 лимон
1 глава лук
1 връзка целина, магданоз и копар
 

Начин на приготвяне:
1
Рибена чорба


Съществуват много рецепти за рибена чорба и коя от коя по-вкусна. Но има няколко основни правила, които трябва да се спазват при приготвяне, а те са: повече видове риба, да има тлъста риба, много подправки, да бъде люта и леко кисела. Има и едно друго правило, което съм научил от дунавските рибари а именно като оставиш черпака в тенджерата да не може да падне от рибата. За да стане хубава чорбата е желателно да се готви на огън, бавно и в голям съд. Разбира се може и на тенджерата на котлона, на по-слаба степен. Има два основни начина за приготвяне според рибата, която имаме. Ако имаме много риба и все качествена (сом, бяла, шаран, щука) може рибата да не се обезкостява и се оставя на едри парчета. Тогава не са необходими картофи или други пълнежи. Така се приготвя на брега на Дунава. Аз ще ви предположа по-масовия вариант и по-евтиния, при който разполагаме с остатъци от костеливи риби. В случая съм избрал ребърца от скобар, гръбнаци и глави от шаран, коремчета от едър толстолоб. Ще ви трябват картофи, лук, моркови, пъщърнак, целина и много други подправки


Започване с кипване на водата. Като заври слагаме сол, така че да стигне за цялата чорба.Като отново заври слагаме рибата. 


 


 


2
Рибена чорба
Добавяме едри подправки: дръжки от целина и девесил,корени от хрян ,корени от целина, девесил и копър.зърна от черен пипер, бахар, дафинов лист. Оставяме рибата да се вари бавно. През това време подготвяне зеленчуците.


3
Рибена чорба


Като се посвари рибата, до степен да се обезкостява я изваждаме с решетъчна лъжица,и прецеждаме хубаво бульона. В бистрия бульон слагаме зеленчуците. Започване от морковите и корените целина и хряна (също на кубчета)Оставяме ги да се посварят, след това добавяме лука, а след малко и картофите. След картофите пъщърнака. Ако разполагаме с прясна чушка трябва да се сложи след лука. Аз не разполагах с такава, но сложих 3-4 препечени сухи чушки. Докато се вари чорбата, рибата се обезкостява. Скобарчето внимателно се почиства от костите. Добавяме обезкостената риба към чорбата.


4
Рибена чорба


Тук е важно да отбележа, че ако приготвяме първия вариант на чорбата (с едра и некостелива риба), сега е момента да се сложи рибата за първи път, т.е. до тук са само зеленчуци. Има и един друг подвариант на първия - рибата е много костелива, но се оставя на едри парчета и не се обезкостява. Тогава след солта, слагаме оцет и след нея рибата и през цялото време чорбата се готви заедно с рибата. Така се стопяват всички дребни костички. По този начин можете например да сготвите скобар или платика. Това беше леко отклонение. Докато се вари рибата подготвяме зелените подправки: задължително девесил и целина а по желание копър, магданоз .Като се посвари рибата добавяме доматен сок и задължително люта чушка разцепена на четири. Изтискваме сока от половин или един лимон (въпрос на вкус)Оставяме чорбата на много бавен огън да къкри, докато всичко се хомогенизира. Не е необходимо да слагате допълнителна мазнина, ако рибата е достатъчно тлъста (сом, толстолоб). Малко преди да стане готова (5мин например) добавяте по-твърдите зелени подправки (напр. едри късчета от листата на девесила и целината), за да могат да поомекнат и накрая всички останали зелени подправки - ситно нарязан магданоз, копър и т.н. Така се получава зеленото в два цвята, което е също част от ефекта.Най-последно добавяме сухите подправки - чубрица, млян черен пипер, червен пипер (може и повече, тъкмо да оцвети хубаво), риган.и непременно мащерка.


 


5
Рибена чорба
Някои ще кажат, че рибена чорба може и само с девесил, други само с мащерка, а пък съм стигал до 14 вида подправки и точно това му е хубавото на чорбата - букет от аромати и вкусове. Сервира се с лют червен пипер или чушлета, лимон, лимонтузу или оцет. Става и за напиване и за изтрезняване.


Подобни рецепти:
Коментари (3)
3.
Изпрати
лично съобщение

12.01.2014
Става и за напиване и за изтрезняване.
2.
Изпрати
лично съобщение

01.01.1970
На такива супи се слага задалжително лещан става нежероиатно
1.
Изпрати
лично съобщение

01.01.1970
колкото повече толкова повече
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Nikolina Emilova Stamenkova се регистрира в сайта.
Дарена Йовкова се регистрира в сайта.
Kristina Mihaylova коментира рецептата Паста с пиле и моцарела
Петя Попова коментира рецептата Захарен пирог
Петя Попова се регистрира в сайта.
Милка коментира рецептата Киноа със зеленчуци
Милка се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта