Риболита с хляб и пармезан

Тосканска селска супа, запечена на фурна
Източник: Бон Апети
Дата: 18.01.2012
Риболита с хляб и пармезан
 
Необходими продукти:
300 г бял боб
3 малки глави лук
3 скилидки чесън
1 морков
2 стръка праз
2 стръка селари
1 л телешки бульон
8 филийки франзела
60 г прясно настърган пармезан
100 мл зехтин
1 стрък розмарин
1/2 връзка мащерка
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Риболита с хляб и пармезан

Бобът се накисва за 8 часа във вода, след това се отцежда. Две глави от лука и скилидка чесън се наситняват. Морковът, селарито и празът се почистват и се нарязват на кубчета.

 


2
Риболита с хляб и пармезан 2

В голяма тенджера се сгорещяват 2 с. л. от зехтина и в него се задушават всички нарязани зеленчуци, докато станат леко карамелени.

 


3
Риболита с хляб и пармезан 3

Прибавят се бобът, налива се бульонът и се подправя с розмарина. Всичко това се вари под капак на средна температура около 1 час и 30 минути. В края на варенето се подправя със сол и прясно смлян черен пипер.

 


4
Риболита с хляб и пармезан 4

Останалият чесън се смачква. Мащерката се измива и листата й се слагат в останалия зехтин заедно с чесъна. Половината от тази смес се слага в супата. 

 


5
Риболита с хляб и пармезан 5

Филийките франзела се намазват с останалия ароматен зехтин.

 


6
Риболита с хляб и пармезан 6

Супата се изсипва в голям съд за печене, отгоре се слагат филийките и върху тях се подрежда останалия лук, нарязан на шайби. Поръсва се с пармезана и се пече в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор, за 25 минути, докато лукът и пармезанът станат златисти.

 


Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
Страхотен вкус! Не съм очаквала манджа с боб да има толкова различен вкус и аромат, а и тези хлебчета с пармезан и лук ухаят чудно:)!Освен това готвейки по рецепта все нещо липсва или е в повече, а в риболитата всичко е дозирано точно! И все пак ми се иска за пробвам оригинала в родината й:))
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: