Ризото с аспержи

То е направо перфектно на вкус! Свежо, заради лимона и лайма, ароматно заради пармезана и ментата
Източник: Бон Апети
Дата: 30.04.2012
Ризото с аспержи
 
Необходими продукти:
200 г ориз „Арборио”
1 връзка зелени аспержи (500 г)
1 малка глава лук
2 скилидки чесън
100 мл бяло вино
100 г краве масло
3 с. л. зехтин
600 мл пилешки бульон
кората от 1 лимон
кората от 1 лайм
1 връзка мента
100 г сирене „Пармезан”
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Ризото с аспержи

Лукът и чесънът се нарязват наситно. Аспержите се обелват и се нарязват на парчета с дължина 2 см.

 


2
Ризото с аспержи 2

В съд с дебело дъно се загрява зехтинът и в него се запържват лукът и чесънът, на средна температура (не трябва да покафеняват). Добавя се оризът, разбърква се и веднага се налива виното. Когато алкохолът се изпари, се сипва малко по малко от бульона, при постоянно бъркане. Оризът се готви до полуготовност.

 


3
Ризото с аспержи 3

Изсипва се в друг съд и се оставя да се охлади покрит с фолио за свежо съхранение, за да не хваща кора.

 


4
Ризото с аспержи 4

В друг съд се разтопява 50 г от маслото и в него се запържват аспержите.

 


5
Ризото с аспержи 5

Прибавя се оризът и се налива малко по малко останалия бульон, докато ориза стане готов. (Алденте: 5–7 минути.)

 

 


6
Ризото с аспержи 6

Сваля се от огъня и се настъргва кората от лайм и лимон, поръсва се пармезана и наситнената мента. Прибавя се останалото масло, нарязано на кубчета и се разбърква. Овкусява се със сол и черен пипер.

 


Подобни рецепти:
Коментари (4)
4.
Изпрати
лично съобщение

14.11.2019
Много вкусно
3.
Изпрати
лично съобщение

01.07.2019
Вкусно
2.
Изпрати
лично съобщение

21.05.2015
Живка, според нас не би се получило добре, защото оризът за суши е лепкав, а този, който се използва за ризото не лепне, а отделя нишесте и остава леко твърд в сърцевината си.
1.
Изпрати
лично съобщение

19.05.2015
Здравейте! Дали би станало читаво ризото, ако използвам ориз за суши?
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: