Ризото с гъби и бекон

Ако не пестите време и средства, крайният резултат е един истински кулинарен шедьовър
Източник: Бон Апети
Дата: 02.01.2014

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
300 г ориз „Арборио”
100 г бекон на лентички
400 г микс замразени горски гъби
1 стрък праз
2 стръка мащерка
3 скилидки чесън
20 г сушени манатарки
600 мл зеленчуков бульон
150 мл бяло вино
1 връзка див лук
60 мл зехтин
150 г сирене „Маскарпоне”
80 г сирене „Грана падано”
1 ч. л. пипер меланж
сол на вкус



Начин на приготвяне:
1
Ризото с гъби и бекон
Манатарките се накисват във вряла вода и се оставят да набъбнат. Замразените гъби се размразяват и отцеждат, а водата им се запазва. Празът и чесънът се почистват и се наситняват. Запържват се в половината от зехтина, докато омекнат.
2
Ризото с гъби и бекон  2
Сипва се оризът. Налива се бялото вино, след това малко по малко от бульона и от водата на манатарките и замразените гъби (общо 400 мл е гъбената вода), докато се получи кремообразна консистенция и оризът стане ал денте – леко твърд в средата. Междувременно се посолява.
3
Ризото с гъби и бекон  3
Беконът се запържва до карамелено в останалия зехтин.
4
Ризото с гъби и бекон  4
Добавят се горските гъби и отцедените манатарки и се запържват и те. Подправят се с цели клонки мащерка и се готвят, докато омекнат.
5
Ризото с гъби и бекон  5
Мащерката се маха, към ориза се слагат гъбите и беконът и съдът се дърпа от огъня.
6
Ризото с гъби и бекон  6
Прибавят се дивият лук, настърганото сирене „Грана падано“ и маскарпонето. Разбърква се добре, овкусява се със счукания пипер меланж.
7
Ризото с гъби и бекон  7
Ризотото се поднася топло, поръсено с люспи „Грана падано“.
Подобни рецепти:
Коментари (8)
8.
Изпрати
лично съобщение

13.03.2020
Много вкусно
7.
Изпрати
лично съобщение

15.05.2018
Сготвих го без бекона и пак стана страхотно. :)
6.
Изпрати
лично съобщение

28.05.2015
Направих го с пресни гъби кладница, пресен лук и заквасена сметана. Стана божествено!
5.
Изпрати
лично съобщение

04.12.2014
Вкусно!
4.
Изпрати
лично съобщение

31.08.2014
Приготвих ризото по тази рецепта и се получи чудесно. Сложих и пресни гъбки (просто ми се намираха в хладилника). Според съпруга ми беконът може да е и повече, така че следващия път възнамерявам да увелича количеството на 200 грама (може би за сметка на гъбите).
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


108 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: