Ризото с гъби и бекон

Дата: 02.01.2014
Източник: Бон Апети

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
300 г ориз „Арборио”
100 г бекон на лентички
400 г микс замразени горски гъби
1 стрък праз
2 стръка мащерка
3 скилидки чесън
20 г сушени манатарки
600 мл зеленчуков бульон
150 мл бяло вино
1 връзка див лук
60 мл зехтин
150 г сирене „Маскарпоне”
80 г сирене „Грана падано”
1 ч. л. пипер меланж
сол на вкус
 

Начин на приготвяне:
1
Ризото с гъби и бекон Манатарките се накисват във вряла вода и се оставят да набъбнат. Замразените гъби се размразяват и отцеждат, а водата им се запазва. Празът и чесънът се почистват и се наситняват. Запържват се в половината от зехтина, докато омекнат.
2
Ризото с гъби и бекон  2Сипва се оризът. Налива се бялото вино, след това малко по малко от бульона и от водата на манатарките и замразените гъби (общо 400 мл е гъбената вода), докато се получи кремообразна консистенция и оризът стане ал денте – леко твърд в средата. Междувременно се посолява.
3
Ризото с гъби и бекон  3Беконът се запържва до карамелено в останалия зехтин.
4
Ризото с гъби и бекон  4Добавят се горските гъби и отцедените манатарки и се запържват и те. Подправят се с цели клонки мащерка и се готвят, докато омекнат.
5
Ризото с гъби и бекон  5Мащерката се маха, към ориза се слагат гъбите и беконът и съдът се дърпа от огъня.
6
Ризото с гъби и бекон  6Прибавят се дивият лук, настърганото сирене „Грана падано“ и маскарпонето. Разбърква се добре, овкусява се със счукания пипер меланж.
7
Ризото с гъби и бекон  7Ризотото се поднася топло, поръсено с люспи „Грана падано“.
Подобни рецепти:
Коментари (6)
6.
Изпрати
лично съобщение

28.05.2015
Направих го с пресни гъби кладница, пресен лук и заквасена сметана. Стана божествено!
5.
Изпрати
лично съобщение

04.12.2014
Вкусно!
4.
Изпрати
лично съобщение

31.08.2014
Приготвих ризото по тази рецепта и се получи чудесно. Сложих и пресни гъбки (просто ми се намираха в хладилника). Според съпруга ми беконът може да е и повече, така че следващия път възнамерявам да увелича количеството на 200 грама (може би за сметка на гъбите).
3.
Изпрати
лично съобщение

09.01.2014
вкуснооооо :)
2.
Изпрати
лично съобщение

05.01.2014
от снощи е в класацията на 10 любими рецепти на мъжа ми
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Катя Горшкова се регистрира в сайта.
Penka Yordanova се регистрира в сайта.
Гергана Георгиева се регистрира в сайта.
Mariana Georgieva коментира рецептата Орехови кифлички
Нина Арапкюлиева се регистрира в сайта.
Jolly сготви Меденки
Светлозар се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта