Ризото с шафран и морски дарове

Ориз с аромат на море и билки
Източник: Бон Апети
Дата: 07.02.2012
Ризото с шафран и морски дарове
 
Необходими продукти:
200 г ориз „Арборио”
200 г скариди (пресни)
100 г миди ядки (бланширани и почистени)
2 скилидки чесън
1/2 глава лук
1 стрък селари
600 мл рибен бульон
100 мл бяло вино
2 с. л. зехтин
50 г краве масло
40 г сирене „Пармезан”
4–5 листа босилек
2–3 стръка естрагон
3–4 стръка копър
шафран на върха на ножа
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Ризото с шафран и морски дарове

Скаридите  се почистват – маха се главата, отделя се черупката, дърпа се вената. Черупките се измиват и се запазват за супа.


2
Ризото с шафран и морски дарове 2

Рибеният бульон се загрява и в него се сипва шафранът. Лукът, селарито и чесънът се нарязват наситно и се запържват в зехтина, в съд с дебело дъно. Когато лукът стане стъклен се слагат скаридите. Щом порозовеят се добавят мидените ядки и се запържва за кратко.


3
Ризото с шафран и морски дарове 3

Слага се оризът, разбърква се и се налива виното. След като алкохолът от се изпари, малко по малко се налива от бульона, при непрекъснато разбъркване.


4
Ризото с шафран и морски дарове 4

Когато оризът омекне, се сваля от котлона и се прибавят маслото, наситнените билки и настъргания пармезан. Овкусява се със сол и черен пипер и се сервира.


 


 


Съвет: Можете да оформите ризотото с ринг.


Подобни рецепти:
Коментари (5)
5.
Изпрати
лично съобщение

30.09.2019
Много вкусно
4.
Изпрати
лично съобщение

29.03.2018
Аз добавих и броколи , но като цяло рецептата е чудесна!
3.
Изпрати
лично съобщение

19.04.2017
ризотото стана страхотно.използвах обикновен кашкавал, че нямах пармезан и вода вместо булъон.Използвах микс от морски дарове, готов, бланширан.Снимка другия път, че не остана.
2.
Изпрати
лично съобщение

16.11.2013
За моето семейство ползвах 500 гр ориз , 1,5 л бульон (–лук, морков, целина,чесън, зехтин, черупки от скариди и сос от замразени миди) и 250 мл вино; 150 гр скариди, 1 октопод (150 гр)- 40 мин сварен във вряла вода с 2 скилидки чесън, резен целина и малко вино. Прекрасна рецепта!
1.
Изпрати
лично съобщение

16.11.2013
Изключително вкусно! Добавих и един неголям октопод , предварително сварен за 40 мин в гореща вода , вино , целина и две скилидки чесън- благодаря на Веси. Сервирах с резен лимон и с чаша бяло вино !
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Бон Апети коментира рецептата Картофени хлебчета
vaniii5 се регистрира в сайта.
Мария Големанова се регистрира в сайта.
annakamalieva се регистрира в сайта.
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: