Родопски пататник

Гост: Невена Райчева, механа "При воденицата"
Източник: Бон Апети
Дата: 05.10.2005

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1 кг картофи
100 г краве масло
100 г сирене
1 глава лук
5-6 клонки пресен джоджен
за тестото
200-220 г брашно
1-2 с. л. олио
1/2 с. л. сол


Начин на приготвяне:
1
Родопски пататник
В брашното постепенно се наливат 100 мл вода, като се разбърква. Добавят се олиото и солта и се омесва меко и еластично тесто.
2
Родопски пататник 2
Разточва се кора с диаметър, по-голям от диаметъра на тавата за печене. След това тавата се намазнява добре и кората се поставя в нея с помощта на точилка, като краищата й остават навън.
3
Родопски пататник 3
Плънката се приготвя, като картофите се обелват, настъргват се на едро ренде и се смесват с нарязания наситно лук и натрошеното сирене. Разпределя се равномерно в тавата заедно с накълцания джоджен, маслото и олиото. Посолява се и отгоре се завива с краищата на кората.
4
Родопски пататник 4
Пататникът се пече на тиган около 30 минути, след което се обръща и се изпича за 15 минути и от другата страна.
Подобни рецепти:
Коментари (4)
4.
Изпрати
лично съобщение

24.02.2017
Този е като на баба ми, но тя не слага масло в плънката, нито олио. Другата разлика е, че го покрива с друга кора и завива краищата на долната върху горната.
3.
Изпрати
лично съобщение

19.06.2016
ето и моя пататник ,само че малко изменена рецепта аз сложих и яйца и го пекох във фурна стана страхотен
2.
Изпрати
лично съобщение

14.03.2015
Изпробвах вариант без масло и сирене (в къщи сме християни и спазваме постите), получи ми се, но много бързо свърши....
1.
Изпрати
лично съобщение

23.08.2013
Здравейте! Как точно трябва да се пече пататникът в смисъл на колко силен котлон при 3о-те минути и променя ли се температурата при 15-те, когато се пече от другата страна?? Не знам защо , но нещо не ми се получава.. отдолу даже доста изгоря.. :(
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


107 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: