Руло от агнешка плешка

С ароматна плънка от булгур и ядки
Източник: Бон Апети
Дата: 05.05.2015

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за подправката:
3 шушулки кардамон
1/2 ч. л. черен пипер
1/2 ч. л. червен пипер
1/2 ч. л. кимион
1/4 ч. л. кориандър
1/4 ч. л. карамфил
1/4 ч. л. индийско орехче
1/4 ч. л. канела

за агнешкото руло:
1 агнешка плешка (2 кг)
400 г булгур (с варене)
100 г бадеми
1 глава лук
4 скилидки чесън
30 г краве масло
100 г глава целина
2 с. л. зехтин
1 морков
сол и черен пипер на вкус

за сервиране:
1 скилидка чесън
400 г кисело мляко
2–3 стръка мента
1 нар
сол на вкус


Начин на приготвяне:
1
Руло от агнешка плешка
Кардамонът се стрива в хаванче и се смесва с останалите подправки – черния пипер, червения пипер, кимиона, кориандъра, карамфила, индийското орехче и канелата.
2
Руло от агнешка плешка 2
Плънката се приготвя, като лукът и чесънът се наситняват и се запържват в маслото. Добавят се накълцаните ядки и подправката.
3
Руло от агнешка плешка 3
Сипва се булгурът, наливат се около 300 мл вода и се овкусява със сол и черен пипер. След като течността се абсорбира, съдът се дърпа от огъня.
4
Руло от агнешка плешка 4
Агнешката плешка се обезкостява така, че да остане цяло парче и се овкусява със сол и черен пипер.
5
Руло от агнешка плешка 5
Отгоре се разпределя плънката.
6
Руло от агнешка плешка 6
Месото се навива на руло и се завързва с конец.
7
Руло от агнешка плешка 7
Рулото се запържва в зехтина от всички страни, до златисто.
8
Руло от агнешка плешка 8
Изважда се и в същия съд се запържват нарязаните наедро морков и целина.
9
Руло от агнешка плешка 9
Връща се рулото, наливат се около 300 мл вода, съдът се похлупва и ястието се пече в загрята на 170 градуса фурна, без вентилатор, до готовност – около 3 часа.
10
Руло от агнешка плешка 10
Чесънът се стрива на паста и се смесва с киселото мляко и наситнената мента. Посолява се на вкус и се разбърква.


11
Руло от агнешка плешка 11
Агнешкото руло се нарязва на парчета и се сервира с млечния сос и зърна нар.

Съвети:
Ако приготвите по-голямо количество подправка, съхранявайте я в затворено бурканче и я използвайте за други рецепти с агнешко или пилешко месо.
От агнешките кости може да приготвите бульон, като ги сварите с различни ароматни зеленчуци. Замразете го и така ще имате под ръка, когато ви потрябва.

Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


279 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: