Руло от пуйка

Дата: 28.12.2015
Източник: Бон Апети

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1 пуйка (или 800 г пуешки гърди)
100 г орехи
100 г краве масло
50 г синьо сирене
50 г сушени червени боровинки
100 мл пилешки бульон
50 мл вино „Марсала“
3 филии хляб
1 стрък стеблена целина
1 малка глава лук
1/4 връзка магданоз
1 ч. л. суха мащерка
сол и черен пипер на вкус
 
Бон Апети препоръчва:
История Произходът на мащерката е от Южна Европа. Бил е познат още на египтяните. Римляните са разпръсквали мащерка в силозите със зърно, за да го предпазят от развала. Плиний споменава мащерката като лечебно растение, както по-късно и Хилдегард фон Бинген през Средновековието. Днес мащерка се отглежда предимно в Южна и Източна Европа, Северна Африка и САЩ. Ботаника Мащерката принадлежи към семейство Устноцветни. Сродна е с майорана, риган, босилек, мента, розмарин и градински чай. Мащерката расте като 20-40 см висок, силно разклонен храст с малки листенца, които са мъхнати отдолу. Той е много издръжлив и цъфти месеци наред с розови до лилави цветчета. Цъфтящото растение се използва като подправка в изсушено състояние. Има стотици видове мащерка, които понякога силно се различават по аромата си, най-популярни са лимоновата мащерка и цитрусовата портокалова мащерка. Дивата мащерка понякога се използва като заместител на мащерката, но всъщност е самостоятелен, алпийски вид и няма така изразен аромат. Вкус Вкусът на мащерката е силно пикантен, леко горчив и опушен, напомнящ на камфор и карамфил. Съдържанието на етерично масло зависи от произхода, климата, момента на събиране и вида на съхранение. Немската мащерка съдържа напр. около три и половина процента етерично масло, а френската - почти двойно повече. Основните компоненти са тимол и карвакрол. Мащерката в кухнята * за средиземноморски месни ястия, основно за агнешко, дивечово, заешко и птиче месо, задушено, пастети, терини и колбаси * за черен дроб и пастет от черен дроб * за по-мазни рибни ястия * за гъби * за картофени ястия * за поръсване върху средиземноморски хляб, често в комбинация с риган * за бобови и зеленчукови ястия, напр. за домати, патладжани, чушки, тиквички и кромид лук * за прясно козе сирене * за супи и сосове * за мариноване на краставички, маслини и за ароматизиране на оцет * като съставна част на Herbes de Provence и Букет гарни (букетче зелени подправки) * като съставна част на египетския микс от подправки Дукка, който се разбърква с малко зехтин и в който се топи бял хляб, подобно на захтар от печен сусам, смрадлика и мащерка * за латиноамерикански ястия, предимно с боб Изсушената мащерка има по-интензивен аромат, отколкото прясната. Опаковка: 10 г
Виж повече
 

Начин на приготвяне:
1
Руло от пуйкаПуйката се разфасова. Бутчетата, крилата и фенерът се заделят за други ястия и бульон. Кожата се отделя от гърдите и се запазва.
2
Руло от пуйка 2Гърдите се покриват с прозрачно фолио и се начукват леко, за да се изтънят. Овкусяват се със сол и черен пипер.
3
Руло от пуйка 3Боровинките се накисват във виното.
4
Руло от пуйка 4Орехите се запичат на сух тиган за кратко и се накълцват наедро.
5
Руло от пуйка 5Целината се бели и се реже на кубчета. Лукът се наситнява. Хлябът се смила на трохи.
6
Руло от пуйка 6В купа се смесват трохите, лукът, целината, орехите, мащерката, наситненият магданоз, отцедените боровинки и натрошеното синьо сирене. Прибавят се 50 г разтопено масло и се разбърква внимателно.
7
Руло от пуйка 7Пуешките гърди се поставят върху прозрачно фолио, така че да се застъпват. Върху тях се разпределя плънката и с помощта на фолиото се завива руло.
8
Руло от пуйка 8Фолиото се отстранява, заделената кожа се увива около рулото и се завързва с конец. Залива се с 20 г разтопено масло. Пече се 30 минути в тава, върху скара, в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
9
Руло от пуйка 9Тавата се поставя на огъня, деглазира се с виното и се налива бульонът. Оставя се на огъня, докато сместа се редуцира, след което се дърпа от котлона и полученият сос се монтира с останалото масло.
10
Руло от пуйка 10Месото се поднася със соса.



Съвет:
Ако използвате само пуешки гърди без кожа може да увието рулото в ленти бекон.
Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

14.02.2016
Много вкусно!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


142 ДУШИ ОНЛАЙН
Irina Krasteva се регистрира в сайта.
Mihail Dobrev се регистрира в сайта.
Маргарита Проданова се регистрира в сайта.
Liliana Koseva се регистрира в сайта.
Radka Mecheva се регистрира в сайта.
Iff коментира рецептата Пиле с гъби и сметана
Анна коментира рецептата Канелони с пиле и броколи
Г-жа Мавродиева се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта