Съботен хляб (Халах)

Така в миналото се е наричало едно малко парче от тестото, което се оставяло като жертвопришение за храма
Източник: Бон Апети
Дата: 22.02.2013
Съботен хляб (Халах)
 
Необходими продукти:
3 1/2 ч. ч. брашно
4 яйца
1/4 ч. ч. зехтин „Екстра върджин”
2 ч. л. суха мая
1 1/2 ч. л. сол
1/3 ч. ч. захар
1/4 ч. ч. топла вода



Начин на приготвяне:
1
Съботен хляб (Халах)

Маята се разтваря във водата с 1/4 ч. ч. брашното и 1 с. л. захар. Оставя се да втаса.

 


2
Съботен хляб (Халах) 2

В друга купа се смесват 3 от яйцата, зехтинът, останалата захар и солта, и леко се разбиват с бъркалка.

 


3
Съботен хляб (Халах) 3

Към тях се сипва втасалата мая. Разбърква се добре и се добавя останалото брашно.

 


4
Съботен хляб (Халах) 4

Замесва се меко и еластично тесто. Покрива се с кърпа и се оставя да втаса.

 


5
Съботен хляб (Халах) 5

Втасалото тесто се оформя на дълъг фитил, който се разрязва на четири.

 


6
Съботен хляб (Халах) 6

Два фитила се поставят на плота, а другите два върху тях перпендикулярно. Единият край на единия от долните фитили се сгъва към другият край на другият фитил. И така започва оплитането, докато се получи нещо като чалма.

 

 


7
Съботен хляб (Халах) 7

Тестото се оставя да втаса повторно, покрито с кърпа, докато утрои обема си.

 


8
Съботен хляб (Халах) 8

Намазава се с хубаво с останалото яйце, предварително разбито.

 


9
Съботен хляб (Халах) 9

Хлябът се пече в загрята на 160 градуса фурна, без вентилатор, за 30 минути. След това леко се охлажда и се разчупва.


Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
оооо много хубо и вкусно но е по скоро като питка ще ви хареса
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


181 ДУШИ ОНЛАЙН
Mariyana Petrova коментира рецептата Сельодка под шуба
Mariyana Petrova коментира рецептата Сельодка под шуба
Миленски коментира рецептата Сарми с лапад и булгур
Миленски се регистрира в сайта.
Slaveya се регистрира в сайта.
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: