Саганаки със скариди

Дата: 28.07.2014
Източник: Бон Апети

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
400 г сурови скариди
200 г краве сирене
1 глава лук
3 скилидки чесън
400 г домати на кубчета от консерва
1 ч. л. риган
1 връзка магданоз
6 с. л. зехтин
30 мл узо
1/4 връзка пресен босилек
1 щипка захар
сол и черен пипер на вкус
 

Начин на приготвяне:
1
Саганаки със скаридиЛукът и чесънът се наситняват и се запържват в 4 с. л. от зехтина. Овкусяват се с ригана и щом омекнат, се налива узото и се фламбира.
2
Саганаки със скариди 2Сипват се доматите и около 150 мл вода, подправя се със сол, черен пипер и щипка захар, и се готви на слаб огън около 10 минути.
3
Саганаки със скариди 3Скаридите се почистват от черупките и вената, без да се махат главите. Магданозът се наситнява, а сиренето се реже на кубчета. Магданозът се сипва в доматения сос и се разбърква.

4
Саганаки със скариди 4Отгоре се разпределят скаридите и сиренето.
5
Саганаки със скариди 5Полива се с останалия зехтин и се пече 7 минути в загрята на 220 градуса фурна.
Поръсва се с наситнения босилек и се поднася.
Подобни рецепти:
Коментари (6)
6.
Изпрати
лично съобщение

25.01.2016
Красимир, в случая съдът за готвене дава името и на ястията, приготвени в него (аналогично например на „гювеч”), а именно: саганаки е наименованието на съд за готвене - малко тиганче с две дръжки (като уши). Думата идва от турски - „сахан” (меден тиган). Гърците наричат „саганаки” различни видове предястия, сготвени в такъв тиган - например запържен кашкавал (понякога овалян само в брашно), пържено или панирано сирене, а също и запечени скариди или миди с доматен сос.
5.
Изпрати
лично съобщение

25.01.2016
Здравейте, моля кажете ми какво означава саганаки и каква е историята на тази дума...саганаки със скариди
4.
Изпрати
лично съобщение

02.03.2015
Получи се вкусно,но някак си скаридите не ми харесват когато са така сварени.Предпочитам ги на тиган.А лично мое мнение,че саганаки с миди е много по-добре.
3.
Изпрати
лично съобщение

02.06.2014
Прекрасно, бързо, питателно и здравословно ястие!
2.
Изпрати
лично съобщение

26.05.2014
Правил съм тази рецепта на о.Тасос , но с бланширани скариди. Става и с тях , доста вкусно.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


114 ДУШИ ОНЛАЙН
Катя Горшкова се регистрира в сайта.
Penka Yordanova се регистрира в сайта.
Гергана Георгиева се регистрира в сайта.
Mariana Georgieva коментира рецептата Орехови кифлички
Нина Арапкюлиева се регистрира в сайта.
Jolly сготви Меденки
Светлозар се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта