Салата от калмари със зелен чили винегрет

Източник: Бон Апети
Дата: 21.06.2004
Салата от калмари със зелен чили винегрет
 
Необходими продукти:
500 г калмари
черен пипер и сол на вкус
1 зелена салата
2 глави лук
4–6 с. л. олио
4 домата

за винегрета:
2 с. л. лимонов сок
4 с. л. олио
4 с. л. зехтин
4 необелени скилидки чесън
2 люти чушки
1 зелена чушка
1 ч. л. сол
1 ч. л. мед


Начин на приготвяне:
1
Салата от калмари със зелен чили винегрет
Калмарите се почистват, като торбичката и гръбначната “сламка” се изваждат от тубата, тубата се обръща. Окото и шипът се отстраняват. Пипалата и тубата се измиват, като вендузите от пипалата се отстраняват, маха се ципата от тубата. Измиват се добре.
2
Салата от калмари със зелен чили винегрет 2
Доматите се разполовяват, почистват се и заедно разрязания на четири лук се поставят в тава с 2–3 с. л. олио. Пекат се около 30 минути в предварително загрята до температура 180 градуса фурна. След това доматите се обелват и семето се отстранява.
3
Салата от калмари със зелен чили винегрет 3
Калмарите се разрязват леко, осоляват се и се подправят с черен пипер. Поливат се с 2–3 с. л. олио и се пекат върху предварително нагрят грил тиган по 2–3 минути от двете страни.
4
Салата от калмари със зелен чили винегрет 4
На грил тигана се изпичат зелената чушка, лютите чушки и скилидките чесън за винегрета. Щом са готови, се поставят в съд с капак и се оставят да се задушат. Обелват се, от чушките се отстранява семето и се нарязват наедро. Поставят се в пасатор, сипват се зехтинът, олиото, лимоновият сок, солта и медът и всичко се пасира.
5
Салата от калмари със зелен чили винегрет 5
Във всяка порция се оформя канапе от нарязаната на ивици салата, отгоре се поставят четири четвъртинки от обелените и почистени от семето домати и между тях се подрежда печеният лук. Калмарите се нарязват на шайби, поставят се в центъра на канапето и се поливат със зеления чили винегрет.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: