Салата от патладжани с домати и орехи

Перфектна за лятото, когато изобилства от розови домати и търсим варианти за по-лека храна
Източник: Бон Апети
Дата: 13.08.2012
Салата от патладжани с домати и орехи
 
Необходими продукти:
за патладжаните:
4–5 патладжана
1 скилидка чесън
1 стрък розмарин
зехтин „Екстра върджин” за поръсване
сол на вкус

за доматите:
3 розови домата
100 г орехи
1/4 връзка мента
1 скилидки чесън
1 връзка магданоз
1 ч. л. сумак
50 мл зехтин „Екстра върджин”
20–30 мл балсамов оцет
сол и черен пипер на вкус

за киселото мляко:
300 г кисело мляко (4,5%)
кората от 1 лимон
1 с. л. самбал оелек
сол и черен пипер на вкус



Начин на приготвяне:
1
Салата от патладжани с домати и орехи

Патладжаните се нарязват надве по дължина, като дръжките не се отстраняват. С нож се оформят ромбове. Посолява се и се оставя така за 30 минути. После се изплакват.  Поставят се в тава с пергаментова хартия, поливат се със смес от зехтина, скилидката чесън, смачкана на паста и розмаринът, нарязан наедро. Посолява се и се пече в загрята на 200 градуса фурна за около 40 минути.

 


2
Салата от патладжани с домати и орехи 2

Орехите се запичат за 10 минути във фурна загрята на 180 градуса и след това се нарязват. Ментата и магданозът се наситняват, чесънът се намачква на паста.

 


3
Салата от патладжани с домати и орехи 3
Доматите се пускат във вряща вода за 5-6 секунди, след това се обливат със студена вода и се обелват. Почистват се от семките и се нарязват на кубчета.
4
Салата от патладжани с домати и орехи 4

Смесват се с орехите, ментата, чесъна, сумак, зехтина, балсамовия оцет, магданоза, сол и черен пипер.

 


5
Салата от патладжани с домати и орехи 5

Готовите патладжани се поднасят топли със студените домати. Гарнират се с киселото мляко, смесено с лютата паста, настърганата лимонова кора, сол и черен пипер. По желание се поливат леко със зехтин.


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


227 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: