Самоковски зелник

Дата: 28.01.2004
Източник: Бон Апети
Самоковски зелник
 
Необходими продукти:
1 кг брашно
150 г сирене
5–6 стръка праз (1,5 кг)
250 г олио
250 г краве масло
500 мл кисело мляко
5 яйца
300–400 г сирене
1/2 ч. л. сол
1/2 кубче мая
1 с. л. оцет
2–3 с. л. мас за намазване
3–4 с. л. олио
2 яйца
 

Начин на приготвяне:
1
Самоковски зелникТестото се приготвя по традиционния начин, като към пресятото брашно се прибавя солта, разбърква се и се прави кладенче. Наливат се разтворената в малко вода мая, оцетът и олиото. Замесва се тесто, покрива се с кърпа и се оставя да почине 1/2 час.
2
Самоковски зелник 2Ситно накълцаният праз за плънката се задушава в 3–4 с. л. олио. Маслото се разтопява, прибавя се останалото количество олио и се разбърква, за да се смесят.
3
Самоковски зелник 3Към запържения праз се прибавят 4–5 с. л. от сместа олио и масло. Добавят се разбитите яйца, натрошеното сирене и половината от киселото мляко и се разбърква.
4
Самоковски зелник 4Плънката за рулата се приготвя, като към разбитите яйца се слага натрошеното сирене и хубаво се разбърква.
5
Самоковски зелник 5Втасалото тесто се разделя на 9 равни части. Всяка от тях се разточва в кръгла форма с големината на чаена чинийка. Осем от топчетата се мажат със свинска мас и се налагат 2 по 2.
6
Самоковски зелник 6Три от получените четири двойки малки питки отново се разточват на много тънка кора. Всяка от тях се поръсва обилно с маслената смес, останалото количество сирене и яйца и се завиват на руло. Четвъртата от двойките кори се разточва в кръгла форма, по-голяма от тавата за печене. Поставя се върху тавата така, че краищата й да висят навън поне 4 пръста, и се поръсва обилно с маслената смес.
7
Самоковски зелник 7В центъра й се изсипва запръжката от праз, така че до ръба на тавата да останат 3–4 пръста разстояние.
8
Самоковски зелник 8Последната топка тесто се разточва с големината на поставената в средата плънка. С нея се покрива плънката, прищипва се, за да не изтече, и се поръсва обилно с маслената смес. Разстоянието до ръба на тавата се запълва с навитите преди това рула.
9
Самоковски зелник 9С кората, която излиза извън тавата, се покриват рулата, поръсва се с маслената смес и се намазва с киселото мляко. Пече се във фурна първоначално при температура 200 градуса до зачервяване, след това се намаля на 150 градуса и се допича до получаването на златиста коричка.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Ginka Georgieva се регистрира в сайта.
Валентина Христова се регистрира в сайта.
Гергана Спасова коментира рецептата Лазаня "Болонезе"
Катя Горшкова се регистрира в сайта.
Penka Yordanova се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта