Шаран с бадемов сос

Дата: 05.12.2012
Източник: Бон Апети
Шаран с бадемов сос
 
Необходими продукти:
1 шаран (около 1,5 кг)
1 ч. л. естрагон
сол и черен пипер на вкус
брашно за овалване
зехтин за пържене
за соса:
1 глава лук
1/2 корен пащърнак
100 г сурови бадеми
кората и сокът от 1/2 лимон
100 мл вино „Совиньон блан”
2 с. л. зехтин
3 стръка керевиз
3 дафинови листа
1/2 ч. л. бахар
1/2 ч. л. захар
2 с. л. брашно
сол и черен пипер на вкус
 

Начин на приготвяне:
1
Шаран с бадемов сос
Рибата се почиства и се нарязва на котлети.

 


2
Шаран с бадемов сос 2
Брашното се смесва със солта, черния пипер и естрагона.

 


3
Шаран с бадемов сос 3
Рибата се овалва в ароматното брашно и се пържи в сгорещен зехтин до златисто, от двете страни.

 

 


4
Шаран с бадемов сос 4
Лукът за соса се нарязва на полумесеци и се запържва в зехтина до златисто. Залива се с 1 л вода, прибавят се керевизът, нарязаният наситно пащърнак, дафиновите листа и бахарът. Оставя се на котлона на слаб огън за около 20 минути.

 

 


5
Шаран с бадемов сос 5
След това се прецежда, налива се виното, слага се настърганата кора от лимона и половната му сок, както и захарта. Бадемите се кипват в касерола, след това се шокират и обелват. Нарязват се надълго и тънко, сипват се към ароматния бульон и се оставя да кипне за 5 минути. Брашното се запича на сух тиган, прибавя се към горещия бульон при непрестанно бъркане, за да не се образуват бучки. Бульонът се кипва и щом леко се сгъсти е готов. Подправя се със сол и черен пипер.

 

 


6
Шаран с бадемов сос 6
Рибата се подрежда в чинии и се залива със соса.


Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

06.12.2014
превъзходен вкус
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


206 ДУШИ ОНЛАЙН
Елена Миланова коментира рецептата Домашен бекон
Елена Миланова коментира рецептата Домашен бекон
Todor Georgiev се регистрира в сайта.
Verdjity Ivelinova коментира рецептата Мусака
Диляна Борисова се регистрира в сайта.
melly коментира рецептата Индийска грис халва с ябълки
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта