Шех ел мехши

Гост: Джон Абиад, ливански бизнесмен
Източник: Бон Апети
Дата: 16.06.2007
Шех ел мехши
 
Необходими продукти:
350 г ориз
100 г фиде
50 г маргарин
1 кг патладжани
400-500 г телешко месо
400 мл доматен сос
2 домата
1 глава лук
черен пипер и сол на вкус
олио за пържене


Начин на приготвяне:
1
Шех ел мехши
Патладжаните се обелват на ивици. Слагат се в дълбок тиган с обилно количество сгорещено олио.
2
Шех ел мехши 2
Патладжаните се пържат равномерно от всички страни, като периодично се обръщат. Изваждат се върху салфетка, за да се отдели излишната мазнина.
3
Шех ел мехши 3
Телешкото месо се слага в кухненски робот и се смила. Оризът се накисва във вода за около 10 минути.
4
Шех ел мехши 4
Лукът се нарязва наситно и се запържва в малко олио. Добавя се смляното месо и се пържи, като се разбърква.
5
Шех ел мехши 5
Когато месото промени цвета си, се посолява и се поръсва с черен пипер.
6
Шех ел мехши 6
Патладжаните се разтварят, като леко се разрязват от едната страна. Пълнят се със запърженото месо и се подреждат в йенска тава.
7
Шех ел мехши 7
Доматите се обелват, нарязват се на малки кубчета и се сипват в тавата. Налива се доматеният сос и ястието се пече около 45 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
8
Шех ел мехши 8
Маргаринът се загрява в тенджера, сипва се фидето и се запържва, като се разбърква.
9
Шех ел мехши 9
Добавя се отцеденият от водата ориз, разбърква се и се залива с 1 л топла вода.
10
Шех ел мехши 10
Оризът се посолява на вкус и къкри на тих огън под капак, докато поеме водата. Сервира се като гарнитура към пълнените патладжани.

Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Карамел коментира рецептата Венециански бисквити
Трифонова се регистрира в сайта.
Бон Апети коментира рецептата Крем „Печено мляко”
Rosy коментира рецептата Гофрети
Rosy сготви Гофрети
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: