Шоколадов мус с бадеми и сос от праскови

Източник: Бон Апети
Дата: 23.09.2005
Шоколадов мус с бадеми и сос от праскови
 
Необходими продукти:
1/2 л прясно мляко
100 г натурален шоколад
100 г захар
4 жълтъка
1 пакетче желатин
200 мл прясно мляко за рзбиване на сметаната
1 пакетче суха сметана
100 г солени бадеми
100 г захар
1-2 праскови
сокът от 1 портокал
сокът от 1 лимон


Начин на приготвяне:
1
Шоколадов мус с бадеми и сос от праскови
Млякото се налива в тенджера и се кипва. Жълтъците се разбиват със захарта и в тях постепенно се налива кипналото мляко. Сместа се вари, докато се сгъсти, като се бърка периодично.
2
Шоколадов мус с бадеми и сос от праскови 2
След това се добавят парченцата шоколад, разбърква се, за да се разтопят и се оставя да се охлади.
3
Шоколадов мус с бадеми и сос от праскови 3
Захарта за карамелизираните бадеми се изсипва в суха тенджерка, поставя се на котлон и когато се карамелизира, се изсипват смлените наедро бадеми. Разбърква се. Сместа се разпределя в намазнена с олио тавичка.
4
Шоколадов мус с бадеми и сос от праскови 4
Желатинът се залива с малко вода, за да набъбне. След това се разтопява на водна баня, като се внимава да не кипне. Изсипва се в охладения шоколадов крем и се оставя да стегне леко.
5
Шоколадов мус с бадеми и сос от праскови 5
Сухата сметана се разбива с прясното мляко. В тях се налива леко стегналият шоколадов крем, разбърква се и се добавят смлените карамелизирани бадемови ядки. Кремът се разлива в купички и се оставя да стегне за няколко часа.
6
Шоколадов мус с бадеми и сос от праскови 6
Прасковите се обелват и се сваряват за кратко в сок от лимон и портокал. Щом мусът стегне, се обръща върху чиния и се полива с пюрираните праскови.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: