Шоколадова мус торта с портокалов чипс

Дата: 28.02.2014
Източник: Бон Апети

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за чипса:
2 портокала, не много големи
100 г захар
100 мл вода
за блата:
220 г орехи
140 г пудра захар
кората от 1 портокал
3 яйца
1/2 ч. л. бакпулвер
1 щипка сол
за шоколадовия мус:
300 г черен шоколад
140 г пудра захар
3 жълтъка
350 г сладкарска сметана
30 мл портокалов ликьор
Бон Апети препоръчва:

Начин на приготвяне:
1
Шоколадова  мус торта с портокалов чипсПортокалите се измиват много добре с четка. Режат се на тънки шайби. От захарта и 100 мл вода се приготвя гъст захарен сироп.
2
Шоколадова  мус торта с портокалов чипс 2Плитка тава се покрива с хартия за печене, парчетата портокал се мажат със сиропа (леко охладен). Плодовете се подреждат в тавата, без да се застъпват. Пекат се в загрята на 100 градуса без вентилатор фурна за около 4 часа или докато портокалите станат на чипс. Охлаждат се.
3
Шоколадова  мус торта с портокалов чипс 3Блатът с приготвя като първо се смилат орехите.
4
Шоколадова  мус торта с портокалов чипс 4След това се разбиват пудрата захар и яйцата и към тях се добавят смлените орехи, бакпулверът, солта, както и настърганата кора от портокала.
5
Шоколадова  мус торта с портокалов чипс 5Сместа се изсипва в предварително застлана с пергаментова хартия форма за торта с махащо се дъно и диаметър 24 см.
6
Шоколадова  мус торта с портокалов чипс 6Блатът се пече в загрята на 180 градуса фурна за около 35 минути, след това се охлажда.
7
Шоколадова  мус торта с портокалов чипс 7През това време се приготвя шоколадовият мус. Жълтъците и пудрата захар се разбиват на водна баня докато побелеят, може да се използва и миксер. Когато са почти готови, към тях се слага ликьорът, разбива се. Трябва да станат много гъсти, като крем.
8
Шоколадова  мус торта с портокалов чипс 8На водна баня се разтопява черният шоколад и се добавя към получения крем.
9
Шоколадова  мус торта с портокалов чипс 9Сметаната се разбива добре с миксер и се прибавя.
10
Шоколадова  мус торта с портокалов чипс 10Шоколадовият мус се изсипва върху блата. Оставя се в хладилник за 6 часа.
11
Шоколадова  мус торта с портокалов чипс 11След това се поднася гарниран с чипс от портокали.
Подобни рецепти:
Коментари (16)
16.
Изпрати
лично съобщение

24.04.2016
Страхотна торта - всички изядохме поне по две парчета. Украсих я с пресни плодове, но пак се получи много вкусна.
15.
Изпрати
лично съобщение

24.02.2016
Стана много вкусна, само портокаловия чипс нещо не ми се получи :)
14.
Изпрати
лично съобщение

08.01.2016
Маноела, препоръчваме ти да оставиш жълтъците и шоколада да се охладят малко, преди да ги смесиш и да сложиш малк от разбитата сметана към жълтъците, преди шоколада.
13.
Изпрати
лично съобщение

29.12.2015
Правила съм я вече няколко пъти, но последният път мусът ми не стана съвсем гладък, изглеждаше сякаш има парченца шоколад в него. Когато смеся жълтъците и шоколада, се получава странна смес, прилича на дъвка. Някой може ли да ми обясни защо се получава така и как да го избегна?
12.
Изпрати
лично съобщение

31.08.2015
Нямах достатъчно време за да приготвя портокаловият чипс, за това трябваше да я украся по друг начин, но се получи страхотна.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Liliana Koseva се регистрира в сайта.
Radka Mecheva се регистрира в сайта.
Iff коментира рецептата Пиле с гъби и сметана
Анна коментира рецептата Канелони с пиле и броколи
Г-жа Мавродиева се регистрира в сайта.
Silvia Stoynova се регистрира в сайта.
Valentina Moneva се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта