Шоколадова баклава

Дата: 24.03.2009
Източник: Бон Апети
Шоколадова баклава
 
Необходими продукти:
1 пакет точени кори
125 г шоколадов кувертюр
1/2 ч. л. настъргана канелена кора
1/2 ч. ч. пчелен мед
1 - 1 1/2 ч. ч. вода
1 - 1 1/2 ч. ч. захар
3/4 ч. л. канела
3 с. л. захар
3 зърна карамфил
1 белтък
1 ч. ч. орехи
1 ч. ч. бадеми
1 ч. ч. суров шамфъстък
1 филия хляб
1 к. ч. зехтин
100-150 г краве масло
125 г краве масло
 

Начин на приготвяне:
1
Шоколадова баклаваНачупената филия хляб, обленият шамфъстък, бадемите и орехите се смилат в блендер, след което се сипват в купа и се смесват с канелата и стритите зърна карамфил.
2
Шоколадова баклава 2Сипват се 3 с. л. захар, разбърква се и се добавя един разбит на пяна белтък.
3
Шоколадова баклава 3100-150 г краве масло се загряват, за да се разтопят, и се смесват със зехтина. Един лист от точените кори се разстила върху плота, намазва се с масло и зехтин и се покрива с втори лист.
4
Шоколадова баклава 4Корите се разрязват на 3 ленти, в единия край на всяка се сипва малко от плънката и се сгъва под ъгъл така, че да се оформи тригуна.
5
Шоколадова баклава 5Тригуните се подреждат в намаслена тава, пекат се 40-45 минути при температура на фурната 160 градуса, след което се оставят да изстинат напълно.
6
Шоколадова баклава 6Водата и захарта за сиропа се смесват и се загряват, добавя се настърганата канелена кора. Сиропът се вари 5 минути, сипва се медът и след като той се разтвори, съдът се сваля от котлона.
7
Шоколадова баклава 7В отделен съд се разтопява маслото за глазурата, добавя се шоколадовият кувертюр и се бърка до получаване на хомогенна смес.
8
Шоколадова баклава 8Изстиналата баклава се залива с горещия сироп и след около 30 минути се полива с леко охладената  шоколадова глазура.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Иванка Тошева се регистрира в сайта.
Миглена Господинова се регистрира в сайта.
Mariana Tzanova коментира рецептата Питки с бекон
Delyana Spasova се регистрира в сайта.
Гери Донкова се регистрира в сайта.
Maria Koleva се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта