Шоколадова баклава

Дата: 13.11.2009
ТИТЛА: Чирак
Шоколадова баклава
 
Необходими продукти:
500 г готови фини кори
500 г захар
400 мл вода
60 г маргарин
50 мл газирана минерална вода
100 г краве масло
настъргана кора от 1 лимон
5 с. л. грис
5 с. л. захар
100 г млечен шоколад
200 г орехи
1/2 капсула ванилия
 

Начин на приготвяне:
1
В съд сваряваме газираната вода и маслото. Охлаждаме. В купа смесваме смлените орехи, настърганият шоколад, настърганата лимонова кора, захарта и грисът.
2
Вземаме лист по лист от корите. Намазваме кората с охладено масло с помощта на четка.
3
На 5 см от края поръсваме дебел слой от ореховата смес поставяме дълъг и тънък шиш (игла за плетене) и навиваме около иглата кората на немного стегнато руло.
4
Навитата кора опираме в стената на тавата и с избутване на кората изваждаме иглата. Целта на избутването е да се получи "сбръчкване" на кората тип хармоника. Всичко се повтаря до изчерпване на продуктите и корите. Баклавата заливаме с разтопеният маргарин. Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна около 20-30 минути до златисто.
5
Сиропът се приготвя, като в подходящ съд разтопяваме 100 г от захарта на карамел на слаб огън. Заливаме 100 мл вряща вода към карамела и разбъркваме. Добавяме останалата захар и вода и варим около 10 мин до сгъстяване на сиропа, като за баклава. Накрая добавяме ванилията и разбъркваме. Заливаме с горещ сироп студената баклава или гореща баклава със студен сироп. Задушаваме и оставяме да престои 24 часа. Сервираме охладена.
Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

19.12.2014
Много вкусна баклава!
1.
Изпрати
лично съобщение

19.12.2014
Направих я, но без \"сбръчкването\". Вкусът е превъзходен :)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


436 ДУШИ ОНЛАЙН
Николета Чераджийска-Тодорова се регистрира в сайта.
Anelia Peruhova се регистрира в сайта.
Валентина Стоева се регистрира в сайта.
Boychev Bobito се регистрира в сайта.
Malina Valkova се регистрира в сайта.
Svilena Dimitrova се регистрира в сайта.
Milena Hubenova коментира рецептата Сладки с тиква и стафиди
Milena Hubenova се регистрира в сайта.
Jah Nikolov коментира рецептата Ягодов релиш
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта