Шоколадова торта „Дипломат“

Дата: 30.01.2015
Източник: Бон Апети

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за блата:
180 г краве масло (на стайна температура)
250 г брашно
150 г захар
50 мл прясно мляко
3 яйца
1/2 ч. л. бакпулвер
1 пакетче бурбонска ванилова захар
за крема:
300 г черен шоколад
4 жълтъка
300 мл животинска сметана
50 мл кафе еспресо
120 г захар
20 мл крем ликьор
за сиропиране:
120 мл еспресо
1 с. л. захар
30 мл крем ликьор
за гарниране:
150 мл животинска сметана
1 с. л. еспресо
какао за поръсване
 
Бон Апети препоръчва:

Начин на приготвяне:
1
Шоколадова торта „Дипломат“Маслото и захарта за блата се разбиват много добре.
2
Шоколадова торта „Дипломат“ 2Прибавят се яйцата, млякото, бакпулверът, бурбонската ванилова захар и брашното, и се разбърква.
3
Шоколадова торта „Дипломат“ 3Сместа се разпределя в две тави с незалепващо покритие (всяка с размери 38 х 28 см) и се заравнява.
4
Шоколадова торта „Дипломат“ 4Блатовете се пекат в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор, до готовност – около 10 минути, след което се оставят, да се охладят.
5
Шоколадова торта „Дипломат“ 5Кафето за сиропиране се смесва с ликьора и захарта, и се разбърква, докато захарта се разтвори.
6
Шоколадова торта „Дипломат“ 6Жълтъците за крема се смесват с ликьора, еспресото и захарта и се готвят на водна баня, като се разбъркват, докато се сгъстят – около 20 минути.
7
Шоколадова торта „Дипломат“ 7Прибавя се шоколадът и се разбърква добре, за да се разтвори.
8
Шоколадова торта „Дипломат“ 8Сметаната се разбива, добавя се към шоколадовата смес и отново се разбърква.
9
Шоколадова торта „Дипломат“ 9От двата блата се изрязват два кръга с големината на форма за торта с диаметър 24 см.
10
Шоколадова торта „Дипломат“ 10От изрезките се режат парчета, с които да се покрият стените на формата. Единият кръг се поставя на дъното на формата и се напоява със сиропа. Отстрани плътно се подреждат парчетата блат и също се напояват със сироп.
11
Шоколадова торта „Дипломат“ 11Сипва се кремът и се заравнява. Блатовете по стените, които стърчат над крема, се изрязват.
12
Шоколадова торта „Дипломат“ 12Слага се вторият блат и също се сиропира.
13
Шоколадова торта „Дипломат“ 13Тортата се покрива с прозрачно фолио и се оставя в хладилник за 6 часа, за да стегне добре.

14
Шоколадова торта „Дипломат“ 14След това се освобождава от формата.
15
Шоколадова торта „Дипломат“ 15Поръсва се с какаото.
16
Шоколадова торта „Дипломат“ 16Накрая се декорира с разбитата сметана, смесена с еспресото.
Подобни рецепти:
Коментари (15)
15.
Изпрати
лично съобщение

05.09.2015
Да, Сара.
14.
Изпрати
лично съобщение

01.09.2015
За крем ликьора може ли да се използва Бейлис?
13.
Изпрати
лично съобщение

06.03.2015
Страхотна торта! Много вкусна стана и много се хареса от всички.
12.
Изпрати
лично съобщение

01.03.2015
Изглежда страхотно, обаче ми и сложно :)
11.
Изпрати
лично съобщение

26.02.2015
Светлана, не ти препоръчваме да рискуваш, като използваш такава сметана. Добре е сметаната да е с над 30% масленост.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Elena Bejan се регистрира в сайта.
Ася Асенова коментира рецептата Паста на фурна
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта