Шоколадова торта с лешници и карамелен мус

Дата: 27.02.2014
Източник: Албена
ТИТЛА: Чирак
Шоколадова торта с лешници и карамелен мус
 
Необходими продукти:
за блата:
5 яйца
150 г захар
100 г брашно
2 с. л. какао
3 с. л. смлени лешници
за карамеления мус:
150 г захар
50 г масло
200г животинска сметана
200 г цедено кисело мляко или сирене "Маскарпоне"
1 пак. желатин
за шоколадовия крем:
1 л прясно мляко
4 яйца
150 г захар
150 гр шоколад
2 с. л. какао
2 с. л. (с връх) брашно
за сиропа:
1/2 ч.ч вода
1/2 ч. ч. захар
3 с. л. ликьор или друг ароматен алкохол
1 ванилия
за намазване:
течен шоколад - за предпочитане с лешници
за украса:
лешници, карамел, захарни пръчици, фондант
 

Начин на приготвяне:
1
Отделяме белтъците и ги разбиваме на сняг. Добавяме внимателно захарта, жълтъците (един по един), какаото, брашното и смлените лешници. Сместа се бърка много внимателно, за да не спаднат белтъците. Блатът се пече 35 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса фурна.
2
Сваряваме 900 мл мляко със захарта на бавен огън. Междувременно разбиваме яйцата, 100 мл мляко, какаото, брашното и настъргания шоколад. Когато млякото започне да завира, прибавяме получената смес и бъркаме, на слаб огън, до сгъстяване.
3
Сваряваме сиропа.
4
Разделяме блата на две части и слагаме едната част във формата. Сиропираме и мажем с шоколадовия крем. Поставяме втория блат и отново сиропираме. Намазваме тортата с течния шоколад (на тънък пласт). Тази стъпка е важна – течният шоколад пречи на муса да попие в блата, преди да се е стегнал.
5
Приготвяме карамеления мус по рецепта на "Бон Апети": Захарта за карамеления мус се загрява без да се бърка, докато се карамелизира. Оттегля се от огъня и се наливат 50 мл от сметаната. Връща се на огъня да кипне закратко, дръпва се и се слага маслото. Бърка се енергично и се охлажда. Желатинът се накисва в студена вода, докато набъбне. След това се загрява в микровълновата, за да стане течен. Останалата сметана се разбива на пяна. Цеденото мляко се смесва с леко охладения карамелов сос. Разбърква се, добавя се желатинът, а накрая и сметаната.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


147 ДУШИ ОНЛАЙН
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта