Шоколадова торта с тиква и карамелен крем

Дата: 24.10.2014
Източник: Бон Апети

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за блата:
300 г брашно
3 с. л. натурално какао
3 ч. л. бакпулвер
1 ч. л. сода
1/2 ч. л. сол
1 пакетче бурбонска ванилова захар
2 ч. л. канела
1 щипка джинджифил
1 щипка индийско орехче
250 г кафява захар
150 мл олио
3 яйца
800 г тиква цигулка
80 г заквасена сметана
80 г черен шоколад на калети
за карамеления сос:
300 г захар
100 мл животинска сметана
за крема:
500 г крем сирене
8 с. л. краве масло на стайна температура
1 пакетче бурбонска ванилова захар
за глазурата:
150 г черен шоколад на калети
60 мл животинска сметана
 
Бон Апети препоръчва:
Philadelphia оригинал – пълномаслено крем сирене. Много подходящо за всякакви ястия – както за основни ястия, така и за десерти поради оригиналния му богат и натурален вкус
 

Начин на приготвяне:
1
Шоколадова торта с тиква и карамелен кремТиквата се обелва, почиства се от семките, нарязва се на парчета и се сварява. След това се отцежда и се пюрира. Трябва да се получат 500 г тиквено пюре.
2
Шоколадова торта с тиква и карамелен крем 2Блатът се приготвя като брашното се смесва с какаото, солта, канелата, джинджифила, индийското орехче, ваниловата захар, бакпулвера и содата.
3
Шоколадова торта с тиква и карамелен крем 3В друга купа се разбива захарта с олиото.
4
Шоколадова торта с тиква и карамелен крем 4Добавят се яйцата и пак се разбиват.
5
Шоколадова торта с тиква и карамелен крем 5Слагат се тиквеното пюре и сметаната и се разбърква.
6
Шоколадова торта с тиква и карамелен крем 6Сухите съставки се сипват към течните и внимателно се разбърква, до хомогенизиране.
7
Шоколадова торта с тиква и карамелен крем 7Добавя се и накълцаният шоколад.
8
Шоколадова торта с тиква и карамелен крем 8Сместа се сипва в две форми за кейк с махащо се дъно, покрити с хартия за печене.
9
Шоколадова торта с тиква и карамелен крем 9Пекат се 30 минути в загрята на 170 градуса фурна.
10
Шоколадова торта с тиква и карамелен крем 10Охлаждат се и се режат надве.
11
Шоколадова торта с тиква и карамелен крем 11Захарта за соса се карамелизира на слаб огън. Налива се сметаната и се бърка, докато захарта се разтвори и се получи карамелен сос. Оставя се да се охлади.
12
Шоколадова торта с тиква и карамелен крем 12Маслото за крема се разбива с крем сиренето и ваниловата захар.
13
Шоколадова торта с тиква и карамелен крем 13Добавя се карамеленият сос и отново се разбива добре.
14
Шоколадова торта с тиква и карамелен крем 14Тортата се подрежда, като се редуват блатове и крем.
15
Шоколадова торта с тиква и карамелен крем 15Трябва да се завършва с крем. Оставя се да се охлади за 2–3 часа.
16
Шоколадова торта с тиква и карамелен крем 16Шоколадът за заливката се натрошава и се залива със загрятата в микровълнова фурна сметана.
17
Шоколадова торта с тиква и карамелен крем 17Тортата се залива с глазурата и се оставя да се охлади.
Подобни рецепти:
Коментари (10)
10.
Изпрати
лично съобщение

26.10.2015
Валентина, едно и също е, само че ние сме добавили и крем сирене. Ако искаш може просто да го пропуснеш, но не смятаме, че ще се получи по-добре. Ако желаеш, може да направиш тортата с ванилов крем.
9.
Изпрати
лично съобщение

16.10.2015
Тортата стана много вкусна. При мен също се получиха 2 блата, тъй като използвах форми с диаметър 28см и бяха доста тънки, за да ги разполовя. Искам да попитам с какво мога да заменя карамеления сос, следващият път? Например с тофи крем ?
8.
Изпрати
лично съобщение

29.01.2015
Тортата е чудесна! Направих няколко промени - изпекох 4 блата,като съотвено времето за печене стана 20 минути за блат. Към крема добавих още 100гр заквасена сметана, 1 желатин , разтворен в малко студена вода и стопен на водна баня. Накрая добавих 300гр животинска сметана,разбита на гъсто кисело мляко, за да стане пухкав крема. Получи се страхотна торта.Щях да публикувам снимка, ако имаше такава опция.
7.
Изпрати
лично съобщение

11.01.2015
Много вкусна, но малко тежка торта. Имах лек проблем с карамеления сос, тъй като го оставих да изстине напълно- ГОЛЯМА ГРЕШКА! Не я правете!
6.
Изпрати
лично съобщение

26.11.2014
Тортата стана страхотна, а крема е просто уникален.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


186 ДУШИ ОНЛАЙН
Катя Горшкова се регистрира в сайта.
Penka Yordanova се регистрира в сайта.
Гергана Георгиева се регистрира в сайта.
Mariana Georgieva коментира рецептата Орехови кифлички
Нина Арапкюлиева се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта