Шоколадова торта с тиква

Дата: 15.09.2012
Източник: Бон Апети

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1,2 кг тиква
2–3 с. л. захар
за блата:
250 г брашно
200 г краве масло
160 г тъмна кафява захар
4 яйца
200 г от печената тиква
1/2 ч. ч. прясно мляко
80 г какао
кората от 2 портокала
2 ч. л. бакпулвер
1 ванилия
1 ч. л. канела
1/2 ч. л. сух джинджифил
1 щипка сол
за крема:
500 г крем сирене
100 г пудра захар
300 мл сладкарска сметана
300 г от печената тиква
1/4 ч. л. оранжева сладкарска боя на прах
сокът от 1 портокал
за глазурата:
100 г черен шоколад
100 мл животинска сметана
3 с. л. глюкоза
20 г краве масло
за сиропа:
60 г захар
120 мл вода
 

Начин на приготвяне:
1
Шоколадова торта с тиква
Тиквата се обелва и се нарязва на кубчета. Поръсва се със захарта и се пече около 1–1 час и 10 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор. После се пасира.

 


2
Шоколадова торта с тиква 2
Маслото за блата (размекнато на стайна температура) се разбива със захарта, с миксер, до получаването на пухкав крем. Прибавят се яйцата, едно по едно и продължава да се разбива.

 


3
Шоколадова торта с тиква 3
След това се слагат настърганата портокалова кора, канелата, джинджифила, ванилията, бакпулвера, какаото, пасираната тиква, прясното мляко, и отново се разбива. Добавя се брашното и щипка сол, за баланс на вкуса. Разбърква се с миксера до хомогенна смес.

 


4
Шоколадова торта с тиква 4
Тестото за блата се разпределя в 2 тави (26 см.), на дъното на които има поставена пергаментова хартия. Блатовете се пекат в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, за около 30 минути.

 


5
Шоколадова торта с тиква 5
След това блатовете се оставят да изстинат много добре и се заравняват с нож.

 


6
Шоколадова торта с тиква 6
Крем сиренето се разбива добре с миксер, прибавят се пудрата захар и портокаловия сок и отново се разбива добре. Сметаната се разбива до пухкава консистенция. Към крема се слага пасираната тиква, сметаната и боята, разтворена в 2 ч. л. вода.

 


7
Шоколадова торта с тиква 7
Водата за сиропа се загрява и се сипва захарта. Бърка се до разтварянето й.

 

 


8
Шоколадова торта с тиква 8
Във форма за тора се слага единият блат и се сиропира с помощта на четка.  

 


9
Шоколадова торта с тиква 9
Намазва се част от крема с тиква и се покрива с втория блат. Сиропира се, отново се разпределя крем, като част от него се оставя за покриване на стените на готовата торта. Оставя се в хладилник за 6 часа.

 


10
Шоколадова торта с тиква 10
После тортата се изважда от формата и стените се намазват със заделения крем.

 


11
Шоколадова торта с тиква 11
Сметаната за глазурата се кипва. Шоколадът се нарязва и се смесва с глюкозата и маслото в касерола. Горещата сметана се налива към шоколада, разбърква се добре, връща се за кратко на котлона, докато се сгъсти. Трябва да се получи консистенцията на течен мед.

 

 


12
Шоколадова торта с тиква 12
Глазурата се разпределя върху тортата и се оставя да стегне за около 30 минути. После десертът се нарязва.


Подобни рецепти:
Коментари (4)
4.
Изпрати
лично съобщение

02.01.2015
Искам да добавя, че при мене 30 минути за печене на блата не бяха достатъчни, за това всеки трябва да се съобрази със своята печка, да се пробва с клечка за зъби.
3.
Изпрати
лично съобщение

24.10.2014
Уникално вкусна и ароматна торта!!!Рецептата е много точна и лесно изпълнима, а резултатът надминава очакванията.
2.
Изпрати
лично съобщение

31.05.2014
Много вкусна и ефектна торта с нестандартен вкус!
1.
Изпрати
лично съобщение

29.09.2013
Тортата е със специфичен вкус, но на мен много ми допада. Правих също вместо с тиква, със сушени сливи, предварително накиснати и пасирани - също стана много-много вкусна. Опитайте!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Elena Bejan се регистрира в сайта.
Ася Асенова коментира рецептата Паста на фурна
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта