Шоколадови пасти

Дата: 16.01.2015
Източник: Бон Апети

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за блата:
6 белтъка
(от яйца, размер L)
180 г захар
7 жълтъка
(от яйца, размер L)
60 г натурално какао
за муса:
100 мл прясно мляко
2 жълтъка
(от яйца, размер L)
20 г захар
200 г черен шоколад (70%)
350 мл животинска сметана
за глазурата:
250 г шоколадов кувертюр
170 г краве масло
1 с. л. мед
за сиропа
100 г захар
100 мл вода
сокът от 1 портокал
70 мл портокалов ликьор
 

Начин на приготвяне:
1
Шоколадови пастиБелтъците за блата се разбиват, добавя се захарта и се разбива отново, докато се разтвори.
2
Шоколадови пасти 2Жълтъците се разбиват, сипва се пресятото какао и пак се разбива.
3
Шоколадови пасти 3Белтъците се добавят малко по малко към жълтъците и се разбърква внимателно.
4
Шоколадови пасти 4Сместа се сипва в квадратна форма за печене, постлана с пергаментова хартия.
5
Шоколадови пасти 5Пече се 10 минути в загрята на 200 градуса фурна и се оставя да се охлади.
6
Шоколадови пасти 6Водата и захарта за сиропа се загряват.
7
Шоколадови пасти 7Прибавя се сокът от портокал, кипва се и се готви, докато захарта се разтвори.
8
Шоколадови пасти 8Охлажда се и се добавя ликьорът.
9
Шоколадови пасти 9Жълтъците за муса се разбиват със захарта.
10
Шоколадови пасти 10Млякото се загрява и се налива при жълтъците на тънка струйка, за да се темперират жълтъците.
11
Шоколадови пасти 11Сместа се готви 2–3 минути на тих огън, при постоянно бъркане.
12
Шоколадови пасти 12След това се прецежда, докато е още топла и се сипва върху предварително натрошения шоколад.
13
Шоколадови пасти 13Разбърква се до хомогенизиране и се оставя леко да се охлади.
14
Шоколадови пасти 14Сметаната се разбива.
15
Шоколадови пасти 15Смесва се с охладения шоколад и се разбърква внимателно.
16
Шоколадови пасти 16Блатът се реже на два еднакви правоъгълника и всеки от тях се разрязва на два тънки блата.
17
Шоколадови пасти 17Един блат се маже със сироп.
18
Шоколадови пасти 18Отгоре се разпределя част от муса.
19
Шоколадови пасти 19Покрива се с втори блат.
20
Шоколадови пасти 20Отново се маже със сироп.
21
Шоколадови пасти 21Покрива се с мус и така се редят и останалите блатове и мус. Завършва се с блат.
22
Шоколадови пасти 22Десертът се прибира в хладилник за 3 часа.
23
Шоколадови пасти 23Шоколадът за глазурата се разтопява с маслото и меда на водна баня. Сместа се охлажда леко, но не прекалено, за да не стегне.
24
Шоколадови пасти 24Кейкът се поставя върху решетка в тава и се залива с шоколадовата глазура.
25
Шоколадови пасти 25Прибира се в хладилник, да стегне и се украсява с останалата (в тавата) глазура.


Съвет:
За да разбъркате по-лесно продуктите за блата, сложете какаото накрая, след като сте смесили жълтъците и белтъците, и разбъркайте внимателно с шпатула.

Подобни рецепти:
Коментари (16)
16.
Изпрати
лично съобщение

10.07.2015
О,да!Шоколад!Нападай!
15.
Изпрати
лично съобщение

17.01.2015
не съм го готвила,но сигурно ще е много вкусно
14.
Изпрати
лично съобщение

16.01.2015
Рецептата е много хубава и се постига ефекта на закупената от сладкарница торта вкъщи
13.
Изпрати
лично съобщение

15.02.2015
смятам да я направя в най-скоро време
12.
Изпрати
лично съобщение

07.02.2015
Браво, направих ги. Много съм доволна от резултата. Задължително ще се повтори и потрети. Лора и Стоян благодаря ви за рецептата!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


200 ДУШИ ОНЛАЙН
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта