Швейцарско фондю

Дата: 09.03.2010
Източник: Бон Апети
Швейцарско фондю
 
Необходими продукти:
200 г сирене „Грюер“
2 пресни чушки
1 майонеза
1 кофичка заквасена сметана
4–5 филии стар хляб
150 мл бяло вино „Траминер“
1 скилидка чесън
1 ч. л. натурално нишесте (пшенично или царевично)
1 с. л. кирш (черешова ракия)
200 г сирене „Ементал“
200 г бекон (или друг колбас)
 

Начин на приготвяне:
1
Швейцарско фондюБялото вино се налива в какелона* и се слага скилидката чесън. Спиртът под какелона се запалва и виното се загрява, докато кипне. Ври около минута, след което скилидката чесън се изважда.
2
Швейцарско фондю 2Двата вида сирене се настъргват на едро ренде и постепенно се слагат при кипналото вино, като се разбъркват с лъжица, докато се разтопят.
3
Швейцарско фондю 3Нишестето се разтваря в кирша и се сипва при разтопените сирена. Разбърква се, докато нишестето поеме излишната течност, и силата на огъня в спиртника се намалява до минимум.
4
Швейцарско фондю 4В купичките около фондюто се разпределят сметаната, майонезата и нарязаните на едри кубчета чушки и бекон. Хлябът също се нарязва на едри кубчета.
5
Швейцарско фондю 5Всеки сътрапезник взима кубче хляб, забожда го на двузъбата вилица за фондю и топва в разтопената смес. Вилицата се изважда с въртеливи движения, като се оставя част от излишното сирене да падне обратно в какелона. Потопеното кубче хляб се хапва веднага с гарнитура по избор.






Съвети:
Кирш е черешова ракия, която традиционно се използва за фондю от сирена. Може да се замени със силна ябълкова или сливова ракия, но фондюто няма да има същия вкус.
За гарниране може да се използват всякакви плодове и зеленчуци, подходящи за сирена – резенчета ябълки (натъркани с лимонов сок, за да не потъмняват), грозде, домати, краставици...
Сметаната може да се овкуси с хрян, а майонезата – с горчица.



Подходящите сирена:
• Швейцарски – „Аппенцелер”, „Грюер”, „Ементал”
• Холандски – „Гауда”, „Едам”
• Английски – „Чедър” и „Честер”
• Италиански – „Фонтина” и „Пармезан”
• Други сортове зрели сирена с
високо съдържание на мазнини
• За по-интересен вкус може да се смесват различни сирена и да се добавят подправки по вкус, лимонов сок и зехтин.
 
* съд за фондю
 


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


109 ДУШИ ОНЛАЙН
Росица коментира рецептата Постни мекици
Яница Василева се регистрира в сайта.
Златка Техова се регистрира в сайта.
Светлана коментира рецептата Пиле фрикасе
Kiakka Anna се регистрира в сайта.
Мим коментира рецептата Домашно картофено пюре
Цветина Николова се регистрира в сайта.
Klavdiq Slavkova се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта