Швейцарско фондю

Източник: Бон Апети
Дата: 09.03.2010
Швейцарско фондю
 
Необходими продукти:
200 г сирене „Грюер“
200 г сирене „Ементал“
1 с. л. кирш (черешова ракия)
1 ч. л. натурално нишесте (пшенично или царевично)
1 скилидка чесън
150 мл бяло вино „Траминер“
4–5 филии стар хляб
1 кофичка заквасена сметана
1 майонеза
2 пресни чушки
200 г бекон (или друг колбас)



Начин на приготвяне:
1
Швейцарско фондю
Бялото вино се налива в какелона* и се слага скилидката чесън. Спиртът под какелона се запалва и виното се загрява, докато кипне. Ври около минута, след което скилидката чесън се изважда.
2
Швейцарско фондю 2
Двата вида сирене се настъргват на едро ренде и постепенно се слагат при кипналото вино, като се разбъркват с лъжица, докато се разтопят.
3
Швейцарско фондю 3
Нишестето се разтваря в кирша и се сипва при разтопените сирена. Разбърква се, докато нишестето поеме излишната течност, и силата на огъня в спиртника се намалява до минимум.
4
Швейцарско фондю 4
В купичките около фондюто се разпределят сметаната, майонезата и нарязаните на едри кубчета чушки и бекон. Хлябът също се нарязва на едри кубчета.
5
Швейцарско фондю 5
Всеки сътрапезник взима кубче хляб, забожда го на двузъбата вилица за фондю и топва в разтопената смес. Вилицата се изважда с въртеливи движения, като се оставя част от излишното сирене да падне обратно в какелона. Потопеното кубче хляб се хапва веднага с гарнитура по избор.






Съвети:
Кирш е черешова ракия, която традиционно се използва за фондю от сирена. Може да се замени със силна ябълкова или сливова ракия, но фондюто няма да има същия вкус.
За гарниране може да се използват всякакви плодове и зеленчуци, подходящи за сирена – резенчета ябълки (натъркани с лимонов сок, за да не потъмняват), грозде, домати, краставици...
Сметаната може да се овкуси с хрян, а майонезата – с горчица.



Подходящите сирена:
• Швейцарски – „Аппенцелер”, „Грюер”, „Ементал”
• Холандски – „Гауда”, „Едам”
• Английски – „Чедър” и „Честер”
• Италиански – „Фонтина” и „Пармезан”
• Други сортове зрели сирена с
високо съдържание на мазнини
• За по-интересен вкус може да се смесват различни сирена и да се добавят подправки по вкус, лимонов сок и зехтин.
 
* съд за фондю
 


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


118 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: