Сиропирани бадемови кексчета

Скандинавците имат уникални сладкиши и тези финландски кексчета с бадеми и захарна глазура са абсолютно доказателство за това
Източник: Бон Апети
Дата: 02.11.2012

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
80 г брашно
1 яйце
50 г кафява захар „Мусковадо“
100 г краве масло
50 мл животинска сметана
50 г печени бадеми
30 г орехи (сурови)
1 ч. л. бакпулвер
1 ванилия
1 ч. л. амарето

за сиропа:
100 г захар
50 мл вода
2 с. л. тъмен ром

за топинга:
100 мл замразени малини
50 г захар

за глазурата:
5 с. л. пудра захар
1 с. л. вода
1 с. л. амарето


Начин на приготвяне:
1
Сиропирани бадемови кексчета

В купа се разбиват с миксер кафявата захар  и яйцето. Наливат се амаретото и разтопеното масло. Отново се разбива с миксер. Накрая се добавя животинската сметана, разбита на пяна с телена бъркалка. Разбърква се с шпатула.


2
Сиропирани бадемови кексчета 2

Бадемите се смилат с машинка. Орехите се нарязват наситно. Ядките се смесват с останалите сухи продукти – брашно, бакпулвер и ванилия.


3
Сиропирани бадемови кексчета 3

Добавят се към сметановата смес и се разбърква до хомогенизиране.


4
Сиропирани бадемови кексчета 4

Във форма за мъфини (с 8 дупки) се слагат хартийки за мъфини и се сипва от сместа. Пекат се в загрята на 180 градуса фурна за 15 минути.


5
Сиропирани бадемови кексчета 5

Водата, захарта и ромът за сиропа се слагат в касерола и се варят докато захарта  се разтвори и се получи захарен сироп.


6
Сиропирани бадемови кексчета 6

Изпечените кексчета се оставят малко да се охладят и се сиропират.


7
Сиропирани бадемови кексчета 7

Малините (трябва да са се размразили) се пасират със захарта за топинга.


8
Сиропирани бадемови кексчета 8

Пудрата захар, водата и амарето за глазурата се смесват в купа и се разбъркват, докато се получи гъста паста.


9
Сиропирани бадемови кексчета 9

Върху  кексчетата се слага от глазурата, а върху нея от топинга, и се сервират.


Подобни рецепти:
Коментари (1)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


117 ДУШИ ОНЛАЙН
Vanini коментира рецептата Патладжан с мисо
Василева се регистрира в сайта.
Бенчева се регистрира в сайта.
Бон Апети коментира рецептата Картофени хлебчета
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: