Слънчев хляб

Дата: 31.12.2013
Източник: Бон Апети

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
800 г брашно
300 мл прясно мляко
2 яйца
1/2 кубче жива мая (42 г е цялото)
120 мл зехтин „Екстара върджин“
1 с. л. захар
2 ч. л. сол
1 жълтък за намазване
сусам за поръсване
 

Начин на приготвяне:
1
Слънчев хлябМлякото се затопля. Маята се разтваря в 50 мл от млякото, добавят се захарта и щипка брашно и се оставя да шупне.
2
Слънчев хляб 2В купа се смесват останалото мляко, яйцата, 30 мл от зехтина и сол на вкус. Брашното се сипва на плота и се прави кладенче. Сипват се млечната смес и шупналата мая и се замесва гладко тесто, което да не се лепи по пръстите.
3
Слънчев хляб 3Поставя се в купа, покрива се с фолио и се оставя да втаса за около 1 час.
4
Слънчев хляб 4След това тестото се разделя на три части - една голяма, една средна и една малка.
5
Слънчев хляб 5Голямата част от тестото се разделя на пет равни части, които се разточват на тънки кръгове. Поставят се върху лист пергаментова хартия един върху друг като се мажат със зехтин (горната кора не се маже).
6
Слънчев хляб 6С нож за пица, краищата им се изрязват, така че да се получи перфектен кръг.
7
Слънчев хляб 7Тестото се реже на 8 триъгълничета, като триъгълничетата са само в средата на тестото, тоест то не е прорязано до край. Върховете на триъгълниците се издърпват леко навън. Така се образува нещо като голям геврек.
8
Слънчев хляб 8По същия начин се процедира и със заделеното тесто със средна големина, като то трябва да е по-малко, за да може да влезе в средата на голямото. Малкото тесто се оформя на топка и се слага по средата на двата кръга, оформени като лъчи. Оставя се да почине за около 45 минути.
9
Слънчев хляб 9След това се прехвърля в тава заедно с хартията, намазва се с разбит с малко вода жълтък, поръсва се със сусам и се пече в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор, за 15 минути и още 10 минути на 180 градуса.

Подобни рецепти:
Коментари (21)
21.
Изпрати
лично съобщение

09.07.2015
Много красива и вкусна!
20.
Изпрати
лично съобщение

22.10.2014
Лесна рецепта , вкъсна и изглеждаща чудесно. Какво повече трябва
19.
Изпрати
лично съобщение

01.03.2014
Голямо месене и точене падна, но е много красив.
18.
Изпрати
лично съобщение

22.02.2014
Стана , като на снимката малко са притеснявах , но се получи! Гордея се!!!
17.
Изпрати
лично съобщение

06.02.2014
Направих слънчевия хляб за Нова година ,всички много го харесаха
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


259 ДУШИ ОНЛАЙН
Маргарита Проданова се регистрира в сайта.
Liliana Koseva се регистрира в сайта.
Radka Mecheva се регистрира в сайта.
Iff коментира рецептата Пиле с гъби и сметана
Анна коментира рецептата Канелони с пиле и броколи
Г-жа Мавродиева се регистрира в сайта.
Silvia Stoynova се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта