Сметаново парфе с ърл грей

Дата: 17.05.2012
Източник: Бон Апети
Сметаново парфе с ърл грей
 
Необходими продукти:
за блата:
200 г натурален корнфлейкс
150 г бял шоколад
2 с. л. краве масло
50 г лешници
за крема:
400 мл прясно мляко
200 г захар
8 г чай „Ърл грей”
1 шушулка ванилия
40 г брашно
5 жълтъка
200 мл животинска сметана
1 пакетче желатин
за карамела:
100 г захар
50 лешника
за украса:
1/2 ч. л. златна сладкарска боя (прахообразна)
1 ч. л. портокалов ликьор
 

Начин на приготвяне:
1
Сметаново парфе с ърл грей
Корнфлейксът се начупва наедро в купа.

 


2
Сметаново парфе с ърл грей 2
Шоколадът се разтваря на водна баня, прибавя се маслото и се разбърква. Слага се при корнфлейксът, заедно с нарязаните лешници.

 


3
Сметаново парфе с ърл грей 3
Разбърква се и сместа се изсипва във форма за торта (квадратната, 26 см) на дъното на която има пергаментова хартия. Разпределя се равномерно. Оставя се в хладилник да стегне, поне за час.

 


4
Сметаново парфе с ърл грей 4
Млякото и захарта се кипват заедно с разполовената шушулка ванилия и чая. Оставят се да престоят така поне 2 часа, а най-добре 24 часа. Прецежда се, за да се отстранят ванилията и чаят.

 


5
Сметаново парфе с ърл грей 5
Брашното и жълтъците се смесват с телена бъркалка.

 


6
Сметаново парфе с ърл грей 6
Млякото се кипва отново. Налива се постепенно към сместа от брашно и жълтъци. Съдът се връща на котлона,  като се бърка, докато стане средно гъст крем. Охлажда се.

 


7
Сметаново парфе с ърл грей 7
Желатинът се накисва в студена вода, после се разтваря на водна баня. Прибавя се към леко охладения крем. Накрая се слага разбитата сметана.

 


8
Сметаново парфе с ърл грей 8
Готовия крем се изсипва върху основата от корнфлейкс. Оставя се в хладилник да стегне поне за 4 часа.

 


9
Сметаново парфе с ърл грей 9
После повърхността се намазва със сладкарската боя, разтворена в малко портокалов ликьор.

 


10
Сметаново парфе с ърл грей 10
От захарта се прави карамел. Лешниците се набучват на клечки за зъби и се потапят в карамела, като веднага се вдигат нагоре, за да се издължи края.

 


11
Сметаново парфе с ърл грей 11
Десертът се изважда от формата и се нарязва на малки парчета.

 


12
Сметаново парфе с ърл грей 12
Декорира се с карамелените лешници и се поднася.






Съвет: От продуктите излизат 50 хапки.


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Иванка Тошева се регистрира в сайта.
Миглена Господинова се регистрира в сайта.
Mariana Tzanova коментира рецептата Питки с бекон
Delyana Spasova се регистрира в сайта.
Гери Донкова се регистрира в сайта.
Maria Koleva се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта