Соден хляб с чубрица

И всички се питат „къде е паричката”...
Източник: Бон Апети
Дата: 18.11.2014
Соден хляб с чубрица
 
Необходими продукти:
500 г бяло брашно
1 ч.л. сода за хляб
2 с.л. зехтин
1 с.л. лимонов сок
1 ч.л чубрица
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
брашно за поръсване
зехтин за намазване


Начин на приготвяне:
1
Соден хляб с чубрица
В купа смесете брашното, зехтина, чубрицата, солта, захарта, лимоновия сок и содата за хляб, добавете 250–300 мл топла вода.
2
Соден хляб с чубрица 2
Замесете меко тесто и след това го месете още около 10 минути на плота. Покрийте с прозрачно фолио и оставете 20 минути да почине.
3
Соден хляб с чубрица 3
Загрейте фурната на 180 градуса с вентилатор (на 200, ако е без).
4
Соден хляб с чубрица 4
Размесете тестото и оформете два геврека с дебелина 4 см. Сложете всеки в тава с незалепващо покритие, намазана със зехтин.
5
Соден хляб с чубрица 5
Поръсете ги с брашно и с кухненска ножица ги „щипнете“ отгоре през два пръста разстояние, като внимавате да не ги прережете. Изпечете хлебчетата за 25 минути.

Вариант: Тук сме заложили на много традиционната за нашата кухня чубрица. Но вие може да експериментирате и да направите хлебчетата с риган, босилек и розмарин.
Подобни рецепти:
Коментари (8)
8.
Изпрати
лично съобщение

23.02.2015
На мен хляба не ми допадна, усеща се доста аромата на содата. Иначе е много ефектен и красив.
7.
Изпрати
лично съобщение

17.01.2015
много вкусен хляб
6.
Изпрати
лично съобщение

02.01.2015
Вкусно се получи за Бъдни вечер, а и оригинално оформяне /помня, че такъв начин за оформяне ползват много италианците/. Сложих чубрица и суров слънчоглед. За да не стане твърдо тестото след изпичането - сложих купичка с вода върху решетката, питките върху плоските тави с хартия за печене и пекох на вентилатор. Успех на всички, които ще пробват рецептата!
5.
Изпрати
лично съобщение

24.12.2014
Бърза , лесна и традиционна питка !
4.
Изпрати
лично съобщение

03.12.2014
Получи се почти същата,само че вместо зехтин ползвах олио и не беше оформена по същия начин.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: