Спаначено руло с шунка и моцарела

Вкусно и ефектно
Източник: Бон Апети
Дата: 24.09.2021

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за тестото:
500 г брашно (+ за разточване)
1 пакетче суха мая
200 г почистен спанак
1/2 ч. л. захар
100 мл прясно мляко
30 г краве масло (+ за намазване)
1 яйце
1 ч. л. сол

за плънката:
1 глава лук
2 скилидки чесън
3 с. л. доматен концентрат
1 ч. л. сух босилек
150 г шунка
250 г сирене „Моцарела“
1 с. л. зехтин
сол на вкус


Начин на приготвяне:
1
Спаначено руло с шунка и моцарела
Маята се разтваря в половината от затопленото прясно мляко, заедно със захарта и малко брашно, и се оставя да шупне.
2
Спаначено руло с шунка и моцарела 2
Спанакът се попарва с вряла вода, шокира се с леденостудена, отцежда се и се пасира заедно с останалото прясно мляко.
3
Спаначено руло с шунка и моцарела 3
Брашното се смесва със солта, шупналата мая, разтопеното масло, пасирания спанак и яйцето, и се разбърква. Замесва се меко тесто, като при необходимост се добавя още течност или брашно. Тестото се оставя да втаса в купа, покрита с прозрачно фолио.
4
Спаначено руло с шунка и моцарела 4
Плънката се приготвя, като лукът и чесънът се наситняват и се задушават в зехтина и малко вода.
5
Спаначено руло с шунка и моцарела 5
Когато омекнат, към тях се слагат доматеният концентрат, сухият босилек и сол на вкус, и се готви 5 минути на слаб огън.
6
Спаначено руло с шунка и моцарела 6
Моцарелата и шунката се накъсват. Тестото се разточва върху набрашнен плот на тънка правоъгълна кора и се намазва с доматената смес, а отгоре се подреждат шунката и моцарелата.

7
Спаначено руло с шунка и моцарела 7
Завива се стегнато руло. Ако има нужда краищата се заравняват.
8
Спаначено руло с шунка и моцарела 8
Слага в тава и се оставя да втаса за 1 час.
9
Спаначено руло с шунка и моцарела 9
След това се маже с разтопено масло и се пече около 25 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор.
10
Спаначено руло с шунка и моцарела 10
Готовото руло се изважда от фурната, охлажда се за 10 минути и се нарязва.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Карамел коментира рецептата Венециански бисквити
Трифонова се регистрира в сайта.
Бон Апети коментира рецептата Крем „Печено мляко”
Rosy коментира рецептата Гофрети
Rosy сготви Гофрети
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: