Стифадо, гарнирано с леща

Дата: 17.01.2012
Източник: Бон Апети
Стифадо, гарнирано с леща
 
Необходими продукти:
600 г телешки шол
800 г шалот (арпаджик)
1 глава лук
1 скилидка чесън
1 ч. ч. телешки бульон
1/4 л червено сухо вино
2 ч. л. доматена паста
5 с. л. зехтин
2 дафинови листа
1/2 ч. л. канела
2 с. л. винен оцет
сол и прясно смлян черен пипер на вкус
за гарнитура:
1/2 ч. ч. леща
1 ч. ч. паста „Орзо” (дребна паста във вид на ориз)
1 малка глава червен лук
1 дафинов лист
кората от 1 лимон
3 стръка мащерка
сол и черен пипер на вкус
 

Начин на приготвяне:
1
Стифадо, гарнирано с леща
Месото се нарязва на средно големи кубчета и се овкусява със сол и черен пипер.


2
Стифадо, гарнирано с леща 2
Запържва се в половината от зехтина до златисто и се изважда от съда.


3
Стифадо, гарнирано с леща 3
В същата мазнина, като се долива и останалия зехтин, се пържат наситнените лук и чесън, докато станат стъклени.


4
Стифадо, гарнирано с леща 4
Прибавят се доматената паста, дафиновите листа и канелата и се разбърква.


5
Стифадо, гарнирано с леща 5
Месото се връща в съда и се наливат бульонът и оцета. Оставя се да къкри около 45 минути, под капак.


6
Стифадо, гарнирано с леща 6
Накрая се слагат шалотът и виното и се оставя ястието да заври. Къкри 35–45 минути, докато омекнат месото и шалотът и сосът стане кадифен.


7
Стифадо, гарнирано с леща 7
Лещата се измива, слага се в тенджера и се покрива с вода. Когато заври се прибавят наситненият лук, настърганата лимонова кора и дафиновият лист. Оставя се да къкри 20–30 минути (зависи от лещата).


8
Стифадо, гарнирано с леща 8
Когато лещата омекне (не трябва да е съвсем готова, защото до края на готвенето ще стане на пюре), се слага пастата и се налива малко вода, колкото да покрие пастата. Подправя се с накъсаните стръкове мащерка и се оставя да ври още 10 минути. Накрая се овкусява със сол и прясно смлян черен пипер.


9
Стифадо, гарнирано с леща 9
Месото и шалотът се поднасят върху канапе от готовата гарнитура.


 




Съвет:  Когато задушавате месото, ако е необходимо, наливайте по малко вода. По желание можете да овкусите лещата с 4 с. л. зехтин, преди да я поднесете.


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


196 ДУШИ ОНЛАЙН
Irina Krasteva се регистрира в сайта.
Mihail Dobrev се регистрира в сайта.
Маргарита Проданова се регистрира в сайта.
Liliana Koseva се регистрира в сайта.
Radka Mecheva се регистрира в сайта.
Iff коментира рецептата Пиле с гъби и сметана
Анна коментира рецептата Канелони с пиле и броколи
Г-жа Мавродиева се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта