Супа от пащърнак с картофен чипс и пушена сланина

Източник: Бон Апети
Дата: 27.04.2010
Супа от пащърнак с картофен чипс и пушена сланина
 
Необходими продукти:
500 г пащърнак
30 г краве масло
1 глава лук
50 г целина
2 стръка прясна целина
2 кубчета пилешки бульон
1 картоф (80–100 г)
200 г пушена сланина
200 мл готварска сметана
1 дафинов лист
олио за пържене
сол на вкус


Начин на приготвяне:
1
В тенджера се разтопява маслото и се запържват за 2–3 минути на умерен огън нарязаните надребно целина и лук.
2
Пащърнакът се обелва, измива се и се нарязва на кубчета, които се прибавят при запържените зеленчуци заедно с нарязаните на колелца стръкове целина. Зеленчуците се пържат около минута и се заливат с 1,5 л вряла вода. След като кипне, се стриват кубчетата бульон, слага се дафиновият лист и варенето трае 15–20 минути на тих огън под капак.
3
Сланината се реже на тънки филии, а след това на дебели ивици и се слага в нагорещен тефлонов тиган или друг съд. Оставя се да се пържи, докато се превърне в мазнина, и пръжките се изваждат с решетеста лъжица.
4
Обеленият и измит картоф се реже на много тънки колелца, поставят се в сгорещена мазнина и се пържат за кратко, докато започнат да се зачервяват от всички страни. Обръщат се и се доизпържват, като се внимава да не загорят, защото горчат. Картофеният чипс се изважда и се поставя върху салфетки да се оцеди.
5
След като зеленчуците в тенджерата са сварени, се изважда дафиновият лист и супата се пасира. Налива се сметаната, кипва се и ако е нужно, се подправя с допълнително сол. Налива се в супени чинии, подрежда се картофеният чипс и се поръсва със запазените пръжки и малко ситно нарязана прясна целина.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Vanini коментира рецептата Патладжан с мисо
Василева се регистрира в сайта.
Бенчева се регистрира в сайта.
Бон Апети коментира рецептата Картофени хлебчета
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: