Супа за ценители

Дата: 28.01.2012
Източник: Юлия Рататуй
ТИТЛА: Чирак
Супа за ценители
 
Необходими продукти:
1 патешко бутче около 300 гр., прясно или замразено
1 карфиол (розичка с диаметър, около 20-25 см)
1 голям морков
1 средно голям картоф
2-3 кисели краставички
1 праз (бялата част)
1/2 лимон
2 стебла селъри (по желание)
сол и черен пипер (на вкус)
 

Начин на приготвяне:
1

Измийте патешкото бутче, като предварително го размразите в случай, че  е замразено. Не съм любител на замразени продукти, но в този случай резултатът е чудесен, а и в България прясно патешко се намира трудно. Поставете го в тенджера (3-4 литрова) и долейте със студена вода догоре. Оставете течността да заври, след което намалете котлона и оставете бульона да къкри около 4 ч. на бавен огън.  В случай, че не обичате мазничко е добре периодично да обирате с лъжица благодатната патешка мазнина от повърхността на бульона. За това време месото ще се развари добре и ще се получи ароматен и богат бульон. Ако желаете може да запазите бульона до утрешния ден, когато да 'сглобите' супата. 
 


2

Обелете картофа, моркова и лимона (като премахнете кората и бялата обвивка). Измийте добре всички зеленчуци. Нарежете на едро зеленчуците без карфиола, а него накъсайте на колкото можете по-малки розички (но така, че да запазят целостта си).


3

Извадете патешкото бутче от бульона и оставете да се охлади. Прецедете течността и върнете отново в тенджерата. Обемът на бульона  ще е намалял при варенето, затова добавете към него топла вода. Не се притеснявайте, че ще загуби вкусовите си качества, защото е наистина много ароматно богат. Разредете толкова, колкото е необходимо, за да се получи цяла тенджера супа, когато по-късно добавите  зеленчуците. Оставете течността да заври. 


 


4

Намалете огъня и добавете зеленчуците и лимона към бульона. Отстранете кожата и мазнината от бутчето. Обезкостете го. Накъсайте месото на конци и само тях прибавете към супата.     
 


5

Към края на готвенето добавете сол и черен пипер на вкус. Препоръчвам Ви да подсолите накрая, защото при приключване на готвенето супата няма да мени обема и състава си, т.е.  лесно ще прецените желаната от Вас концентрация на сол. Също така е добре да направите посоляването на няколко етапа като изчаквате известно време между тях и разбъркате 1-2 пъти. Това ще Ви предпази от пресоляване, тъй като разтварянето на солта и равномерното й разпределение в обема отнема време.
 


6

Сервирайте супата с резен лимон и декорирайте по желание. 


7

Насладете се на приготвената от Вас Супа за ценители.


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Nikolina Emilova Stamenkova се регистрира в сайта.
Дарена Йовкова се регистрира в сайта.
Kristina Mihaylova коментира рецептата Паста с пиле и моцарела
Петя Попова коментира рецептата Захарен пирог
Петя Попова се регистрира в сайта.
Милка коментира рецептата Киноа със зеленчуци
Милка се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта