Сусамени питки

Дата: 10.11.2012
Източник: Бон Апети

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
3 ч. ч. брашно
1 1/4 ч. ч. прясно мляко
2 1/4 ч. л. суха мая
1 1/2 ч. л. захар за маята
1 ч. л. сол
6 ч. ч. вода
2 с. л. сода бикарбонат
1 ч. л. царевичен грис за качамак за поръсване
4 с. л. сусам
2 с. л. прясно мляко за намазване
брашно за размесване
зехтин за намазване
 

Начин на приготвяне:
1
Сусамени питки
В затопленото млякото се разтварят маята и захарта. Оставя се маята да шупне.

 

 


2
Сусамени питки 2
В голяма купа се смесват брашното, солта и се налива шупналата мая.

 


3
Сусамени питки 3
Замесва се меко и еластично тесто.

 


4
Сусамени питки 4
Слага се в намазнена купа, покрива се с фолио за свежо съхранение и се оставя да втаса за 1 час.

 


5
Сусамени питки 5
Втасалото тесто се разделя на 12 топки. Oт всяка се оформят фитили с дължина 30 см.

 


6
Сусамени питки 6
Те се връзват на възел като двата края на фитила се прихлупват, единият край се промушква в средата от горната страна, а другият от долната и с ръце се притискат към тестото, така че да не остава дупка в средата.

 


7
Сусамени питки 7
В тенджера се кипва водата заедно със содата. Всеки „възел“ се вари по 30 секунди, като се обръща, ако е необходимо.

 


8
Сусамени питки 8
Бланшираните възли се поставят върху скара, предварително намазана със зехтин, да се отцедят.

 


9
Сусамени питки 9
После се прехвърлят в тава, покрита с хартия за печене и се поръсват с царевичния грис. Намазват се с млякото и се поръсват със сусам. Пекат се в загрята на 220 градуса фурна, с вентилатор, за 15 минути.


Подобни рецепти:
Коментари (13)
13.
Изпрати
лично съобщение

26.10.2015
Смесих черно и бяло брашно и станаха невероятни!
12.
Изпрати
лично съобщение

14.06.2015
Магдалена Дончева,сухата мая,която има в нашите магазини е в пакетчета по 7гр /количество,необходимо за 500гр брашно/.Надявам се да съм била полезна.
11.
Изпрати
лично съобщение

14.06.2015
Получиха се страхотно,но пропуснах сусама,защото дъщеря ми има алергия към него.
10.
Изпрати
лично съобщение

07.08.2014
Станаха невероятни!И са лесни за приготвяне.
9.
Изпрати
лично съобщение

19.07.2014
поръсих само със сусам :)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Nikolina Emilova Stamenkova се регистрира в сайта.
Дарена Йовкова се регистрира в сайта.
Kristina Mihaylova коментира рецептата Паста с пиле и моцарела
Петя Попова коментира рецептата Захарен пирог
Петя Попова се регистрира в сайта.
Милка коментира рецептата Киноа със зеленчуци
Милка се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта