Сушеница

Дата: 12.01.2007
Източник: Бон Апети
Сушеница
 
Необходими продукти:
5 кг телешки шол
3 кг свинска плешка (бут)
2 кг сланина
250 г сол
70 г смлян кимион
30 г черен пипер
15 г захар
3 г селитра
35-40 бр. изкуствени черва с дължина 30-40 см
 

Начин на приготвяне:
1
СушеницаДобре изстудените меса се нарязват на ивици.
2
Сушеница 2Нарязаното месо се смила през 4 мм решетка.
3
Сушеница 3Смляното месо се подправя с предварително смесените сол, кимион, черен пипер, захар и селитра.
4
Сушеница 4Сместа се омесва много добре и се оставя да престои покрита в хладилник 2 денонощия при температура 5 градуса.
5
Сушеница 5Замразената сланина се нарязва на парченца с големината на оризово зърно. Добавя се към престоялото месо и се омесва добре.
6
Сушеница 6Червата се поставят в купа, заливат се с хладка вода и се оставят да престоят, за да се отпуснат. (Могат да се използват говежди тънки черва, както и свински.)
7
Сушеница 7След като се отпуснат, червата се пълнят с готовата кайма с помощта на фуния. Ако някъде остане въздух, мястото се набожда с топлийка, за да излезе въздухът.
8
Сушеница 8Краищата на червата се връзват и сушениците се нареждат на сухо, сенчесто и проветриво място.
9
Сушеница 9След 2-3 дни (след като завехнат) сушениците се нареждат плътно една до друга, притискат се с дъска и се затискат с тежест (камък), за да се получи характерната форма на паралелепипед. Оставят се да престоят така 2 дни.
10
Сушеница 10Ако не получат нужната форма, сушениците престояват още 1-2 дни. След това отново се оставят да висят на сухо и проветриво място, сушат се 20-22 дни и са готови за консумация.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Катя Горшкова се регистрира в сайта.
Penka Yordanova се регистрира в сайта.
Гергана Георгиева се регистрира в сайта.
Mariana Georgieva коментира рецептата Орехови кифлички
Нина Арапкюлиева се регистрира в сайта.
Jolly сготви Меденки
Светлозар се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта