Свинско със сушени плодове върху чили ризото

Леко сладка плънка комбинирана с пикантно ризото
Източник: Бон Апети
Дата: 13.03.2023

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за месото:
1 кг свинско контрафиле
200 г микс сушени плодове
250 мл водка
40 г краве масло
400 мл зеленчуков бульон

за ризотото:
800 мл зеленчуков бульон
2 с. л. зехтин
2 скилидки чесън
1 малка глава лук
сол и черен пипер на вкус
60 г краве масло
300 г ориз „Карнароли“
1 люта чушка
1 лимон



Начин на приготвяне:
1
Свинско със сушени плодове върху чили ризото
Сушените плодове се заливат с водка и се оставят да престоят 6-7 часа.
2
Свинско със сушени плодове върху чили ризото 2
Контрафилето се обезципява и се прави разрез по дължината му, но не изцяло, а така да се резстеле. Поставя се готварско фолио и се начуква, докато стане по-тънко. Овкусява се със сол и черен пипер.
3
Свинско със сушени плодове върху чили ризото 3
Поставят се накиснатите плодове (малко се отделят за украса), месото се завива на руло и се поръсва и отгоре със сол и черен пипер.
4
Свинско със сушени плодове върху чили ризото 4
Запечатва се в сгорещено масло първо от страната където се слепват парчетата, после от всички страни до златисто.
5
Свинско със сушени плодове върху чили ризото 5
След това свинското се прехвърля в тава, сипва се бульонът и се пече в загрята фурна на 160 градуса с вентилатор 1 час.
6
Свинско със сушени плодове върху чили ризото 6
Бульонът за ризотото се изсипва в голяма касерола и се оставя да заври. Огънят се намалява. Междувременно в тиган на средна температура се сгорещява зехтинът, сипват се лукът, ситно нарязаните скилидки чесън и люта чушка. Разбърква се, докато лукът стане полупрозрачен.
7
Свинско със сушени плодове върху чили ризото 7
Добавя се оризът и се разбърква в продължение на 1 до 2 минути. Постепенно се добавя бульонът, чаша по чаша, като се изчаква оризът да го абсорбира, преди да се добави следващата. Овкусява се със сол и черен пипер.
8
Свинско със сушени плодове върху чили ризото 8
След като се свали от котлона, се разбърква с маслото, кората от лимон и малко от лимоновия сок. Месото се реже и поставя върху ризотото.
9
Свинско със сушени плодове върху чили ризото 9
Полива се със соса от печенето и се украсява с останалите напоени сушени плодове.

Подобни рецепти:
Коментари (5)
5.
Изпрати
лично съобщение

19.07.2015
Стана много приятно , но плодовете поеха много алкохол. Ризото се получи добре.
4.
Изпрати
лично съобщение

24.04.2014
За първи път приготвям такова ястие, но определено няма да е за последен. Рулото направих със свинско филе, а плънката беше от сушени сини сливи, кайсии, стафиди и червени боровинки. Овързах го с конец, защото ме беше страх да не се развие. И го пекох малко по дълго. За ризотото използвах обикновен бисерен ориз - получи се много добре, и пропуснах лютата чушка заради децата.
3.
Изпрати
лично съобщение

07.04.2014
Месото става леко сухо, но все пак комбинацията между лимоново пикантния ориз и сладко-соленото месо е просто уникална
2.
Изпрати
лично съобщение

24.04.2014
Уникално съчетание на вкусове! Опитайте, няма да съжалявате!
1.
Изпрати
лично съобщение

27.12.2013
И днес ни изненадахте с великолепна рецепта :)) Точно като за Стефанов ден!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


175 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: