Сьомга на пара с цитрусов сос и елда

Дата: 06.08.2012
Източник: Бон Апети
Сьомга на пара с цитрусов сос и елда
 
Необходими продукти:
400–500 г филе от сьомга (2 филета, без кожа)
3–4 листа пресен босилек
за соса:
30 г пресен джинджифил
1 скилидка чесън
1 лимон
1 портокал
60 мл зехтин „Екстра върджин”
сол и черен пипер на вкус
за гарнитурата:
250 г елда
1/2 тиквичка
1 зелена чушка
1 морков
1/2 връзка пресен лук
1 скилидка чесън
1 връзка магданоз
1 с. л. балсамов оцет
1/2 с. л. сух риган
2 с. л. зехтин
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:
1
Сьомга на пара с цитрусов сос и елда
Сьомгата се нарязва на тънки дълги ленти, трябва да се получат 6 парчета


2
Сьомга на пара с цитрусов сос и елда 2
Сплитат се на две плитки и краищата се захващат с клечки за зъби.


3
Сьомга на пара с цитрусов сос и елда 3
Приготвя се на пара за 5–7 минути. (Във водата може да се сложат корите от джинджифила за соса, за да се ароматизира рибата допълнително).


4
Сьомга на пара с цитрусов сос и елда 4
В купа се смесват зехтинът за соса, стритата на паста скилидка чесън, настърганите джинджифил и кори от лимона и портокала, сокът от цитрусите, сол и черен пипер.


5
Сьомга на пара с цитрусов сос и елда 5
Елдата се сварява във вода за около 10 минути и се отцежда.


6
Сьомга на пара с цитрусов сос и елда 6
В зехтина за гарнитурата се запържват нарязаните на кубчета зеленчуци – първо чесънът, после морковите и чушките и накрая тиквичката.


7
Сьомга на пара с цитрусов сос и елда 7
Слагат се елдата, балсамовият оцет, наситнените пресен лук и магданоз, риганът, сол и черен пипер и се разбърква.


8
Сьомга на пара с цитрусов сос и елда 8
В чиния, с помощта на ринг, се оформя гарнитурата.


9
Сьомга на пара с цитрусов сос и елда 9
Отгоре се слага рибата и се полива със студения сос. Украсява се с пресен босилек.


Подобни рецепти:
Коментари (3)
3.
Изпрати
лично съобщение

01.08.2014
Приготвих само елдата - много е свежа и лека.
2.
Изпрати
лично съобщение

20.03.2014
страхотна рецепта, елдата беше много добра - за първи път хапвах, сложих само че повече балсамов оцет :)
1.
Изпрати
лично съобщение

04.09.2013
Рецептата е страхотна, като аз я замених с лаврак, и на гарнитурата с елда сложих повече балсамов оцет. Приготвих я два пъти. Много здравословно, много вкусно, бързо и не е сложно за приготвяне. Става за гости. Препоръчвам горещо!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


196 ДУШИ ОНЛАЙН
Елена Стоянова се регистрира в сайта.
Радина Великова се регистрира в сайта.
Roberta Georgieva се регистрира в сайта.
Малинка коментира рецептата Захарен пирог
Николета Чераджийска-Тодорова се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта